Дан победе над фашизмом биће обележен низом манифестација

 Дан победе над фашизмом у Другом светском рату 9. мај, као државни празник у Србији, биће обележен низом догађаја током викенда, од полагања венаца, преко концерата до ватромета, а тим поводом данас ће се са Савске терасе уз највише војне почасти огласити почасна артиљеријска паљба.

Град Београд, Руски дом у Београду и Бесмртни пук поводом прославе Дана победе над фашизмом и обележавања 80 година од почетка Другог светског рата организоваће низ дводневних свечаности, уз подршку, како је наведено у саопштењу Бесмртног пука, бројних медијских партнера и организација посвећених неговању културе сећања.

Тако ће на Тргу републике данас бити одржан концерт руског Хора Турецки.

На сам Дан победе, како је саопштено из Владе Србије, у 11.30 на Гробљу ослободиоца Београда биће положени венци и одата почаст ослободиоцима српске престонице.

У церемонији коју ће предводити министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, учествоваће и представници Министарства одбране, Града Београда, СУБНОР-а и амбасада Русије, Украјине, Белорусије, Казахстана и Азербејџана.

На Дан победе на Авали биће положен венац код Споменика совјетским ветеранима, а у 20.00 у Народном позоришту биће одржана свечана академија.

Истог дана, у организацији Града Београда, Руског дома и Бесмртног пука, у 9.00 на Тргу републике биће емитован директан пренос Параде победе са Црвеног трга у Москви, а у 13.30 сати биће положени венци на Спомен плочу Црвеноармејцима на Тргу републике.

После тога планирано је обраћање министра и председника Фондације бесмртни пук Ненада Поповића, заменика градоначелника Београда Горана Весића, амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка и директорке Руског дома у Београду Јевгеније Баранове.

Након тога на Тргу Републике биће одржан концерт „Хероји живе“ као и премијера руског ратног филма „Подолски кадети“.

Цела манифестација биће окончана свечаним ватрометом у центру Београда у 21.00.

Целокупан садржај манифестације биће преношен директно на Фејсбук страницама Руског дома у Београду и Фондације Бесмртни пук.

извор: ТАНЈУГ
фото: лого Бесмртни пук Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *