ГРАД НОВИ САД КОНСТАНТНО УНАПРЕЂУЈЕ ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Саветница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић присуствовала је догађају на ком су представљени резултати реализованог пројекта „Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања Сервиса подршке у мобилности и комуникацији“ који су реализовали Град Нови Сад, Град Београд, као и Градске општине Савски венац и Врачар.

-Овај пројекат је подржан од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Швајцарске и његова вредност је 20 710  швајцарских франака. Циљ пројекта је увођење новог сервиса подршке за особе са инвалидитетом којим се повећава доступност информацијама увођењем нових информационих и комуникационих технологија. Током прошле године размењивали смо знања и искуства добре праксе када  је реч о унапређењу положаја особа са инвалидитетом. Реализовано је више едукација за оспособљавање тумача на знаковном језику, покренута је мобилна апликација Инфо за све са сервисним информација, као и Facebook станица подршке у мобилности и комуникацији. Данас је и представницима Града Новог Сада уручен штампач на Брајевом писму, на којем ће бити штампани материјали са важним информацијама доступни слепим и слабовидим особама- рекла је Љиљана Коковић.

Члан Општинског већа градске општине Врачар Дарко Миленковић је истакао да  је циљ ове међуопштинске сарадње стварање једнаких услова за све грађане.

-Као њен резултат настала је апликација за мобилне телефоне са сервисним информацијама о искључењу воде, електричне енергије и изменама линија градског превоза. Ти подаци налазе се на једном месту и приступачни су за све. Могу их користити све особе, а такође су доступне као звучне информације. и оне на знаковном језику, док aпликација Инфо за све може бити преузета у Google play продавници -рекао је Дарко Миленковић.

Члан Општинског већа градске општине Савски Венац Владимир Павловић је изразио задовољство због ове међуопштинске сарадње и нагласио да је приоритет уклањање свих препрека са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свакодневном животу.

Током данашње посете представљен је рад Канцеларије за особе са инвалидитетом,  најављене су наредне активности у оквиру пројекта, а гости су посетили и Галерију ОСИ арт у Змај Јовиној улици бр. 20 у Новом Саду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *