ГОДИШЊИ СКУП ПЛАНИНАРА НА ХОМОЉУ

Горњачка клисура и Хомољске планине су 19. јуна 2023. били домаћини Дана планинара Планинарског савеза Србије (ПСС).

Упркос киши и неповољним временским условима позиву организатора одазвало се око  50 планинарских друштва са више од хиљаду такмичара и рекреативаца, као и представници планинарских савеза Македоније, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине са којима је учвршћена и проширена и до сада успешна сарадња.

Уз планинаре, скупу је присуствовало и мноштво заинтересованих грађана који су уживали у чарима природе, такмичењима у планинарској оријентацији, трекингу и трејлу, сусретима са старим и новим знанцима и искористили прилику да истраже различите стазе и стекну нова искуства у планинарењу. Успони на Јежевац и Мали и Велики Вукан били су прилагођени отежаним временским условима и учесницима свих узраста који нису били ускраћени за прелепе пејсаже, богате шумске пределе и мноштво манастира Хомољског горја.

Посебно интересовање побудили су технички дани Службе планинских водича које су водили инструктори алпинизма Слободан Жарковић, Обрад Кузечјевић и инструктори планинарства Зоран Контић и Александар Рашин, а којима је присуствовало 40 лиценцираних планинских водича, док је Исо Планић,  председник ПСС, приредио представљање уџбеника и приручника из планинарства „Сигуран корак“.

Овогодишњи сусрети планинара протекли су у ретро стилу, а за најбоље обучене проглашени су Јована Токовић из Прибоја и Александар Бараћ из Чачка.

О безбедности учесника бринуло је двадесетак припадника Горске службе спашавања који су имали неколико лакших интервенција.

Следеће, 2024. Дани планинара Србије биће одржани на Фрушкој Гори, у Врднику, у организацији планинарских клубова „Борковац“ из Руме , „Змајевац“ из Врдника као и

Планинарског савеза Војводине који ће том приликом обележити 100 година постојања.

 

  ПСС/ Фото: Дарко Дозет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *