General Đorđe Stratimirović posle 113 godina sahranjen u Sremskim Karlovcima

U Sremskim Karlovcima, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, danas su pohranjeni posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića preneti iz Beča, gde je sahranjen 1908. godine, čime je ispunjena njegova poslednja želja, koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene“.

„Danas se u Sremske Karlovce, u kojima je pre 173 godine formirana Srpska Vojvodina, vratio jedan od njenih najvećih sinova general Đorđe Stratimirović. Time je ispunjena njegova poslednja želja da počiva u ovom mestu, koje je svojevrsni otisak naše istorije i u kojem i treba da počivaju oni koji su velikim i neprolaznim delima svoja imena upisali u večnost“, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović povodom pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića.

Predsednik Mirović je u ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, porodici i svima koji su učestvovali u, kako je naveo, povratku omiljenog generala i našeg velikog pretka iz Beča u Srbiju.

Delo generala Đorđa Stratimirovića, kako je naglasio Mirović, veliko je i večno. I kao vojnog zapovednika u sudbonosnim i slavnim bitkama koje su od njega stvorile najomiljeniju ličnost ne samo u vojsci nego i u narodu Srpske Vojvodine, i kao čoveka koji je celog svog života bio odan i posvećen interesima srpskog naroda.

„Zato general Stratimirović pripada besmrtnicima bez kojih je istorija našeg naroda nezamisliva, a koji su svojom borbom i svojim delom našoj slobodi i našem ujedinjenju dali nemerljiv doprinos“, rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, generalov povratak u otadžbinu potvrda je naše odlučnosti i težnje za nacionalnim jedinstvom, koje nam je danas možda potrebnije nego ikada u istoriji.

„Dobro došao kući, generale Stratimiroviću, pod nebo tvoje Srpske Vojvodine i tvoje Srbije, i u srca i duše svih nas koji, baš onako kako si i ti činio za života, danas sanjamo i živimo iste, srpske snove. Neka ti je večna hvala i slava“, poručio je Mirović.

„Suza u očima porodice Stratimirović jeste suza radosnica – suza radosti i ponosa što je ispunjena zapovest našeg svesrpskog vožda da bude sahranjen u srpskim Sremskim Karlovcima, odakle je on kao politička ličnost i potekao. Porodica Stratimirović ostaće verna i odana srpskom nacionalnom interesu i svetosavskim idealima“, rekao je Ivan Stratimirović, praunuk generala Đorđa Stratimirovića, zahvalivši Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji sremskoj i svima koji su pomogli.

„Milošću Božjom i voljom narodnom mi smo ispunili naš zadatak i amanet vožda Đorđa Stratimirovića i zato je on danas, na Krstovdan, ovde pred nama i mi pred njim“, izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića. On je zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na podršci.

Uoči pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Stratimirovića, u Sabornoj Crkvi Svetog Nikole održana je liturgija i opelo koje je služio vikar patrijarha srpskog Porfirija episkop hvostanski Justin.

 

 

Đorđe Stratimirović rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a preminuo je 15. decembra 1908. u Beču, gde je i sahranjen. Bio je srpski general koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd.

Događaju su prisustvovali potomci i članovi porodice Stratimirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, gradonačelnici i predsednici opština u Vojvodini, predstavnici Vojske Srbije i druge zvanice.

foto: Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *