Vuk Radojević posetio južnobanatska naselja Crepaju i Omoljicu

Obilazeći opštinu Kovačica, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević danas je u Crepaji posetio poljoprivredno gazdinstvo Milana Erskog, koji se bavi pčelarskom proizvodnjom.

Sekretarijat je još od 2017. godine u kontinuiteti podržao ovu proizvodnju i u dva navrata odobrio subvencije gazdinstvu Erskog. Ukupna investicija koja se odnosila za nabavku košnica i opreme iznosila je 1,32 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata  bilo gotovo 50 odsto.

Sekretar Radojević je rekao da je ovo pravi model porodičnog biznisa proizvodnje meda i dvadesetak proizvoda na bazi meda, i primer za mlade ljude kako mogu da organizuju svoj agrobiznis i ostvare egzistenciju za svoju porodicu.

„Ova Pokrajinska vlada je za podršku pčelarstvu izdvojila dodatna sredstva. Za četiri godine smo zajedno sa pčelarima uložili blizu 200 miliona dinara za razvoj pčelarstva“, kazao je Radojević.

On je naglasio odličnu saradnju sa Opštinom Kovačica, koja ima dobru službu za poljoprivredu, i dodao da su za četiri godine sa poljoprivrednicima realizovane zajedničke investicije od blizu 150 miliona dinara, najviše u sisteme i opremu za navodnjavanje.

Sumirajući saradnju u ovom mandatu, rekao je da su Sekretarijat i Opština Kovačica zajednički investirali blizu 300 miliona dinara u različite infrastrukturne projekte, najviše u vodovodnu mrežu u Uzdinu, Kovačici, Debeljači. U aprilu ove godine Sekretarijat je obezbedio 32 miliona dinara za sanaciju vodovodne mreže i u Crepaji.

Milan Erski je rekao da se njegova porodica generacijama bavi poljoprivredom, odnosno ratarstvom, a da su pre tri godine počeli da se bave i pčelarstvom. Sada poseduje više od 1.100 košnica i nada se da će saradnja sa Pokrajinom biti  nastavljena.

Predsednik Opštine Kovačica Milan Garašević da se zajednička realizacija projekata naa teritoriji ove opštine nastavlja i ove godine, jer su u aprilu potpisani novi ugovori: 20 miliona dinara za rekonstrukciju vodovodne mreže i 12 miliona dinara za uređenje atarskih puteva.

Dr Vuk Radojević je zatim, zajedno sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim,  obišao završne radove na uređenju atarskog puta na ulazu u naselje Omoljica kod Pančeva. Pored ovog, tucanikom će biti uređen i atarski put u Banatskom Brestovcu. Ukupna dužina je oko devet kilometara, a vrednost radova preko 33 miliona dinara.

Radojević je naglasio da je saradnja sa Gradom Pančevom u protekle četiri godine bila izuzetno dobra i da je počivala na zajedničkoj realizaciji projekata koji su bili važni za žitelje.

„Zajedno smo investirali više od 550 miliona dinara u različite projekte komunalne infrastrukture na teritoriji Grada Pančeva. U atarske puteve uloženo je oko 100 miliona dinara u gotovo svim katastarskim opštinama i oko 160 miliona u vodovodne i kanalizacione mreže“, izjavio je Radojević.

On je dodao da je Pančevo i ove godine konkurisalo sa kvalitetnim projektima, kojima posebnu vrednost daje činjenica da se njima rešavaju prioritetni problemi koji su delegirani sa terena.

Projekti se odnose na vodovodnu mrežu u naselju Skrobara, fekalnu kanalizaciju u Šarplaninskoj ulici u Pančevu, uklanjanje divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta i uređenje kanalske mreže.

Prema rečima gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova, saradnja sa pokrajinskim nivoom nikada nije bila produktivnija o čemu govore 552 miliona dinara koje je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu investirao u projekte kojima se unapređuju uslovi za bavljenje poljoprivredom, što je, kako je naglasio, strateški važno za poboljšanje kvaliteta života ljudi u ruralnim sredinama na teritoriju grada Pančeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *