Vrhunska muzička oprema za Muzičku i Baletsku školu u Novom Sadu

Za Muzičku školu “Isidor Bajić“ i Baletsku školu u Novom Sadu nabavljeno je 86 vrhunskih instrumenata sa dirkama. U prvoj koncertnoj dvorani na Limanu 3, ključeve za dva velika klavira vredna 280 000 evra, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću uručio je predstavnik kompanije “Kavai Srbija“ Sead Lorbek. 

Gradonačelnik ih je potom predao prof. dr Dorijanu Leljaku profesoru Akademije umetnosti u Novom Sadu i redovnom profesoru Kraljevskog muzičkog koledža u Londonu i njegovom doktorantu Aleksandru Đermanoviću, koji su održali mini koncert na novim instrumentima.

„Svaki put kada obiđemo ovu divnu zgradu na Limanu 3, buduću adresu Muzičke i Baletske škole i mesto prve gradske Koncertne dvorane, vidimo da je objekat još prilagođeniji onima kojima je namenjen, učenicima, profesorima i građanima koji će uživati u njihovim umetničkim veštinama. Posao je priveden kraju, stigli su tako dugo očekivani instrumenti u okviru četvrte faze projekta. U regionu nije skoro viđena kupovina vrhunskih instrumenata u ovoj količini. Grad je izdvojio 400 miliona dinara za muzičku opremu, a ukupno za izgradnju nove zgrade tri milijarde i 200 miliona dinara. Najvažnije je da su virtuozi pokazali svoje umeće na toj opremi i najavili zbog čega smo sve ovo radili, zbog naše dece, odnosno učenika. Da ih privučemo iz svih gradova Srbije i regiona, da ne moraju da odlaze u druge evropske gradove na školovanje. Želimo da prizivamo i da čuvamo najveće talente u oblasti muzike i baleta, a naš krajnji cilj je da, ako dozvoli epidemiološka situacija, od 1. septembra dođu đaci u ovu zgradu. Da pre nego što budemo Evropska prestonica kulture 2022. godine, ovde bude divnih događaja i da profesori i učenici imaju najbolje uslove za rad“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao direktorkama obe škole kao i Gradskoj upravi za obrazovanje na uspešnoj realizaciji projekta.

muzicka, skola, baletska, skola, 1

Prema rečima direktorke Muzičke škole “Isidor Bajić“ Radmile Rakin–Martinović, kupljeno je 86 instrumenata sa dirkama za sva tri segmenta škole. Dva velika koncertna klavira testirala je i potpisala Marta Argerič, trenutno najcenjeniji ženski pijanista na svetu.

„Uz ponude za saradnju, iz celog sveta su nas pitali kako smo uspeli da realizujemo ovaj projekat u vremenima krize i pandemije. Mi odgovaramo da je pet stvari dovelo do toga, 112 generacija talentovanih učenika, 112 godina posvećenog i visokostručnog rada naših nastavnika, 14 godina mog života, dve sposobne žene i jedan gradonačelnik sa vizijom Novog Sada 22. veka“, izjavila je Radmila Rakin – Martinović.

Klavir za nastavu, u novoj zgradi, prezentovala je najmlađa učenica Muzičke škole “Isidor Bajić“ sedmogodišnja Nikolina Popović.

izvor: RTV
foto: Jaroslav Pap
naslovna: Instagram milosvucevic_gradonacelnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *