Влада Србије подстицаће снимање филмова и Серија у Србији

Влада Србије усвојила је данас Уредбу о подстицајима за инвеститоре да у Србији производе аудиовизуелна дела, саопштило је Министарство културе и информисања, које ће додељивати новчане подстицаје у области аудиовизуелне производње.

 Циљ уредбе је, како се наводи у саопштењу, да се повећа број филмских пројеката који се реализују у Србији, подстиче стваралаштво кинематографских дела, као и промоцију потенцијала наше земље у овој области.

Уредбом је предвиђено да се подстицајна средства за снимање дугометражног играног, документарног, анимираног, наменског, телевизијског филма или серије додељују у износу од 25 одсто квалификованих трошкова.

Када је у питању аудиовизуелно дело за чију је производњу у буџету продукције намењено више од пет милиона евра, подстицајна средства ће се додељивати у износу од 30 одсто квалификованих трошкова.

„Новина је измена одредаба којима се уређује минимални буџет за наменски филм и за појединачну епизоду у оквиру ТВ серије, који сада износи 150.000 евра, уместо досадашњих 300.000 евра, а предвиђено је и да анимирана серија од 10 епизода има укупно трајање од најмање 40 минута, уместо досадашњих 50“, наводи се у саопштењу.

Право на доделу подстицајних средстава може се остварити за производњу дугометражног играног филма, ТВ филма и дугометражног документарног филма који трају најмање 70 минута и анимираног филма намењеног приказивању, који траје најмање пет минута, затим за ТВ серију од најмање три епизоде, под условом да епизода траје минимум 40 минута.

За средства се може конкурисати и са анимираном серијом од најмање 10 епизода које укупно трају најмање 40 минута и документарног ТВ програма у трајању од минимум 40 минута.

„Подстицајна средства ће се додељивати на основу стално отвореног јавног позива који расписује Министарство културе и информисања, а захтев ће се подносити стручној Комисији коју образује Влада са мандатом од годину дана“, наведено је у саопштењу, уз напомену да су средства бесповратна „путем повраћаја дела квалификованих трошкова остварених у Србији“.

извор: ТАНЈУГ
фото: илустрација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *