Влада проглашава стање елементарне непогоде у 27 општина и градова

Влада Србије требало би данас да прогласи стање елементарне непогоде у општинама и градовима које су погођене поплавама и у којима је на снази ванредна ситуација, кажу у Канцеларији за управљање јавним улагањима.

То се односи на 27 општина и градова на западу и југу земље које су погодиле поплаве.

Заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић рекла је за Танјуг да у појединим случајевима стање елементарне непогоде неће бити проглашено на територији целе општине, него у одређеним њеним деловима који су погођени, што ће бити прецизирано у владиној Одлуци о проглашењу елементарне непогоде.

Право на помоћ имају грађани којима је оштећен стамбени објекат у коме примарно живе, чији су власници.

Помоћ се не даје за викендице и помоћне објекте.

Позив грађанима да пријаве штету ће бити објављен непосредно по ступању на снагу Одлуке о проглашењу елементарне непогоде.

Канцеларија за управљање јавним улагањима је у сарадњи са Одељењем за цивилну заштиту града Краљева креирала систем за онлајн процену штете, односно чланови локалних комисија ће од сутра моћи на лицу места у оштећеном објекту да попуне путем паметног телефона онлајн формуларе и додају фотографије.

Тиме се, кажу, убрзава процес процене штете, а и податке аутоматски има Канцеларија и надлежни у управи јединица локалне самоуправе ради брже израде Решења о додели државне помоћи.

Када решење постане правноснажно, оно стиже у Канцеларију за управљање јавним улагањима која затим пружа помоћ грађанима.

Недељковић је рекла да је проглашење стања елементарне непогоде први корак када се активира Закон о обнови након елементарне и друге непогоде активира и када Канцеларија креће са процесом обнове.

За сваки појединачни случај оштећеног стамбеног објекта, локалне самоуправе издају решења у складу са Законом о општем управном поступку, којима се утврђује право на помоћ, као и висина помоћи која је у непосредној вези с утврђеном категоријом штете на објекту.

Канцеларија за управљање јавним улагањима врши теренску верификацију процењене штете на објектима, као и исплату помоћи по решењима јединица локалне самоуправе, по наступању правоснажности тих решења.

Канцеларија не пружа помоћ пољопривредним газдинствима, јер Закон о обнови не покрива штету која је претходно могла бити осигурана.

Држава за пољопривреднике даје и до 70 одсто субвенција за осигурање усева од елементарних непогода.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Раде Прелић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *