Вердијева опера „Аида“ отвара нову сезону СНП-а 15. септембра

Опера Српског народног позоришта отвориће 161. сезону најстаријег театра у Србији спектакуларним извођењем Вердијеве опера Аида 15. септембра!

 Опера Аида ће бити изведена у складу са оригиналном идејом композитора – под ведрим небом, међу зидинама Петроварадинске тврђаве, са више од 350 учесника на сцени – музичара у оркестру, чланова хора, домаћих и међународних солиста, балетских играча и великог броја статиста за познату сцену марша војника.

“Биће то оперско искуство налик ономе у Вердијево време, када су се каландери подешавали спрам великих премијера. Најстарији национални театар, у тако тешким околностима, отвара још једну сезону. Већ је то изазов”, објашњава директор Опере Српског народног позоришта, АлександарСтанков.

У години када цео свет обележава 120 година од смрди Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима три велика јубилеја – 160 година позоришта, 120 година од смрти великог композитора и 150 година од праизведбе Аиде извешће 15. септембра то епско оперско дело онако како је композитор замислио: под ведрим небом, међу зидинама Петровардинске тврђаве!

“Прошло је више од годину дана како свакодневно слушамо о бројевима. Бројимо здраве, болесне, оне који нису успели, пријатеље који остају без посла и дане одбројавамо до неког краја. У том бројању стало је много ствари, уметници су стали, култура и уметност мирују. Опера Српског народног позоришта од самог почетка преузима улогу ватрогасца, а током наших напора да створимо и останемо у контакту са публиком у ванредним околностима, и сами смо научили неколико важних лекција. Сазнали смо да одрживост значи иновацију и стално прилагођавање садашњем тренутку. Ми смо уметници. Кроз уметност покушавамо да помогнемо људима. Нашој публици. Новосађанима. Да преживимо оно што је било најважније за опстанак наше врсте у свакој цивилизацији – људски дух”, кажедиректор Опере Српског народног позоришта Александар Станков.

Последњих година, на Западу, засиц́еном модерном продукцијом, тежња је враћању класичнијем приступу опери. Овај наступ Аиде биће комбинација класичног и модерног израза. Са великим оркестром и хором, као и гостујућим диригентом и солистима из куће Арена ди Верона, за око 3.000 гледалаца планиран је спектакуларни наступ Аиде у другој недељи септембра.

“Аида је прича о страсти која кључа под небом Египта. То је прича о сукобу два царства, о сукобу две религије, о сукобу два менталитета, али пре свега о сукобу две заљубљене жене. Обе су принцезе, али истовремено и две робиње – робиње љубави и страсти. Централна тачка сукоба је млади харизматични војсковођа, вешт стратег, победник на бојном пољу, мајстор у уметности ратовања, али невешт у дворским сплеткама. У питању су велики улози – како да мали пион постане лауфер, а онда од лауфер краљ. У игри љубави и рата, његови стпеници су две принцезе из два зараћена царства”, објашњава редитељ представе Александар Николић.

Опера са највећом масовном сценом почиње најнежнијом мелодијом виолина у пијанисиму, а слично се и завршава. Верди са неколико тонова даје атмосферу, а избором инструмената продубљује ситуацију. Радња Аиде је јасна, прегледна, дубоко људска, разумљива сваком осећајном човеку. Није у питању само сукоб између љубави и дужности, на шта се често своде тумачења ове опере, ради се у дубоко људској садржини, о хуманистичкој идеји, о праву људи на овоземаљску срећу, осуђују се поробљивачки ратови, угњетавање и насиље. Теме од изузетног значаја за ове просторе.

“Управо такав спектакл од нас захтева одређени, светски ниво. Не само у уметничком, извођачком и музичком смислу, на чему свакако интезивно радимо последњих година. Не, овом опером постављамо високе захтеве од себе из угла публикę”, закључује Станков.

Представа ће, иако на отвореном, бити изведена у складу са свим ковид препорукама Кризног штаба, а карте ће се ускоро наћи у продаји на благајни позоришта и online сервисима.

извор, фото: СНП (Владимир Величковић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *