ANALIZA TRŽIŠTA POLOVNIH AUTOMOBILA NAKON VANREDNOG STANJA

U prve dve nedelje nakon ukidanja vanrednog stanja, tržište polovnih automobila u Srbiji beleži blagi oporavak, pokazalo je istraživanje koje je sajt polovniautomobili.com sproveo među prodavcima automobila, u periodu od 18. do 22. maja.  Čak 62% njih navelo je da je od 7. maja, kad je ukinuto vanredno stanje, zabeležilo rast prodaje. Međutim, tek 12% njih je reklo da im se prodaja vratila na nivo od pre proglašenja epidemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja.

Da im prodaja nije porasla, navelo je 38% anketiranih.

Njih 35% je reklo da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobili, dok je 33% odgovorilo da je prodalo jedan do dva automobila. Da su od 7. maja  prodali između tri i pet automobila, navelo je njih 19%, a da su prodali do 10 vozila njih 7%. Od ukidanja vanrednog stanja, više od 10 automobila prodalo je 6% anketiranih.

Anketa je pokazala i da je broj zainteresovanih kupaca u blagom porastu. Tek 13% anketiranih je navelo da ni posle ukidanja vanrednog stanja kupci nisu dolazili na njihov auto-plac, dok je 11% reklo da se broj poseta auto-placu vratio na nivo od pre uvođenja vanrednog stanja.

Da je broj kupaca koji su došli da pogledaju automobil na auto-placu značajno veći nego tokom vanrednog stanja, reklo je 13% anketiranih, a 32% njih da je neznatno veći. Da se situacija nije promenila u odnosu na period vanrednog stanja, rekao je 31 % ispitanika.

 

U anketi koju smo tokom vanrednog stanja sproveli  među kupcima automobila, dve trećine njih je reklo da nije odustalo, već da je kupovinu odložilo, dok je 13% navelo da je definitivno odustalo od kupovine.

Rezultati ankete pokazali su da je novonastala situacija uticala i na odluke kupaca kad je reč o tome za kakve su automobile zainteresovani. Polovina anketiranih prodavaca je navelo da kupci sada traže jeftinije automobile, i to:

  • 38% – traže se jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja
  • 12% – traže se i do 50% jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja

Da se traže isti automobili kao i pre vanrednog stanja, reklo je 50% anketiranih.

Sajt polovniautomobili.com uradio je i analizu koja je pokazala da epidemija korona virusa i uvođenje vanrednog stanja nisu značajno uticali na cene polovnih automobila u Srbiji.

 

Izvor: polovniautomobili.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *