АМБАСАДОР НР КИНЕ, ЛИ МИНГ ОТВОРИО 6. КИНЕСКИ ФЕСТИВАЛ СВЕТЛА

Традиционални дочек Кинеске Нове године уз спектакуларне лампионе

 

Након што су чаробни лампиони обасјали Лимански парк у Новом Саду и обележили почетак Кинеске Нове године у Србији у петак, 9. фебруара, Кинески фестивал светла званично је отворен у недељу, 11. фебруара уз присуство Слободана Тркуље, иницијатора ове манифестације, градоначелника Новог Сада, Милана Ђурића и почасног госта, амбасадора НР Кине у Србији, Ли Минга. Традиционални 6. по реду Кинески фестивал светла ће ове године представити своје највеће издање до сада уз најбројније и најинтересантније светлосне инсталације које ће бити постављене од 9. до 25. фебруара. Улаз и осмех је бесплатан за све посетиоце.

Од 2019. године, када је Слободан Тркуља иницирао званичну прославу Кинеске Нове године у Србији, уз подршку Владе Републике Србије и Кинеске амбасаде у Београду, до сада је кроз Кинески фестивал светла у Новом Саду и Београду прошло више од 2 милиона посетилаца! Реализовано је преко хиљаду репортажа у српским и кинеским медијима и забележено десетине милиона реакција на друштвеним мрежама и интернету.

Званично отварање Кинеског фестивала светла, Слободан Тркуља започео је речима: „Имам посебну част и задовољство да вам се вечерас, у присуству високих званица из Србије и Кине обратим поводом званичног отварања 6. по реду Кинеског фестивала светла, фестивала којим се у Србији већ шести пут званично обележава Кинеска Нова година или како је у Кини називају „Chunjie” – Фестивал пролећа. Дозволите ми да, као иницијатор и оснивач Кинеског фестивала, у име „Балканополис центра за модерну традицију“, изразим посебну захвалност Амбасади Народне Републике Кине у Београду, као и генералном покровитељу, граду Новом Саду на свесрдној помоћи и подршци у припреми и реализацији ове манифестације. Такође велико хвала и целом тиму Балканополис центра за модерну традицију који је поставио и реализовао изложбу коју видите. За почетак имамо дивне вести. ”Кинески фестивал светла” је од ове године и сестрински фестивал престижног фестивала ”Пут свиле” из града Сијана, једне од најзначајнијих културних манифестација у уквиру Појас и Пут иницијативе. Инспирисан идејом кинеског председника Шћи Ђинпинга о пoтреби јачања директне народне сарадње, као један од културних амбасадора Србије и заједно са својом групом Балканополис, већ дуги низ година успешно презентујемо нашу културу у Кини као и кинеску културу у Србији. Ова изложба је један од начина да кинеском народу узвратимо бар део топлог гостопримства које нам је указано протеклих година током наших бројних наступа и турнеја по кинеским градовима. Нови Сад је вечерас ЗМАЈЕВО ГНЕЗДО и један од ретких градова у Европи, чији ће грађани и посетиоци имати прилику да уживају у игри светлости коју је осмислила кинеска група уметника из Зигонга, која са собом доноси дух традиције и симболике древне Кине. Уверен сам да ће “Кинески Фестивал светла“ допринети још већем зближавању народа Србије и Кине, које веже традиционално, челично пријатељство и изузетно блиски односи. Вечерас, нас и Кинеза милијарду и 407 милиона, у истој светлости и истој радости, заједнички славимо Кинеску Нову Годину – годину моћног Змаја!“

фото- Срећко Милосављевић
фото- Срећко Милосављевић

„Данас, као и претходних година, након прославе доласка нове године по грегоријанском и јулијанском календару, обележавамо и Кинеску Нову годину са нашим пријатељима из Народне Републике Кине. Честитам организатору, господину Тркуљи, на шестом по реду Фестивалу светлa који се одржава у нашем граду. И ове године, кроз светлосни спектакл, уживаћемо у дивном догађају током више дана. Ова година, као Година Змаја, према веровању каже да је то право време за обнову и успостављање темеља за дугорочан успех, а с обзиром на то да је заједнички пут Кине и Србије већ трасиран и темељи чврсто постављени, нека нам, у складу са веровањем, донесе нове успехе и нове пројекте, нову размену доброг и вредног за оба народа“ рекао је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, честитавши улазак у 2024. годину свим грађанима Кине и кинеском народу који живи и ради у Србији.

Амбасадор НР Кине у Србији Њ.Е. Ли Минг се захвалио организаторима фестивала, Слободану Тркуљи и Граду Новом Саду на обележавању Кинеске Нове године и нагласио да организовање таквог фестивала доприноси неговању културе његове земље и јачању односа два народа.

фото- Срећко Милосављевић
фото- Срећко Милосављевић

„Кинеска Нова година потиче из Кине, а припада свету. Чињеница да је ово већ шести пут да се Кинеска Нова година прославља у Србији је добар пример челичног пријатељства два народа. Уверен сам да ће данашњи догађај бити нова полазна тачка наше сарадње са градом Новим Садом, пошто постоји велики потенцијал за наставак исте“, навео је амбасадор Кине.

Лампиони који ће красити Лимански парк све до 25. фебруара ће бити укључени сваког дана од 17 часова.

насловна фотографија : Владимир Зубац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *