Вечерас почиње 49. ФЕСТ

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ, који се одржава 49. пут, почиње данас, а до 16. маја биће приказано више од 70 премијерних филмова најновије светске, европске и домаће кинематографије у седам селекција.

Овогодишњи ФЕСТ ће у 19 часова у Сава центру свечано отворити филм „Велико ископавање“ у коме главну улогу тумачи Кери Малиген, као и један од омиљених фестивалских гостију Ралф Фајнс који је на ФЕСТ-у гостовао 2011. и 2019. године.

Фестивал се ове године одржава под слоганом „Повратак у будућност“ са намером да као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

У главном такмичарском програму наћи ће се 18 филмова из 12 земаља, а у селекцији „ФЕСТ фокус“ биће приказано 14 филмова.

У селекцији Гала биће приказано 20 филмова, од чега пет који су недавно добили награде Оскар.

На програму 49. ФЕСТ-а наћи ће се и селекције „ФЕСТ-ових 50“ у којој ће бити приказано 10 култних остварења светске кинематографије.

У организацији Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) филмови ће бити приказани у салама Сава центра, Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Cineplexs Галерији Београд.

извор, фото: ФЕСТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *