„Шетње кроз наслеђе“

„Шетње кроз наслеђе“ откривају модернистичке зграде Новог Сада, савремену архитектуру, Михизову кућу

Спенс, Студио М, Филозофски факултет, Соколски дом, само су неке од локација које обухвата тура „Шетње кроз модернистички Нови Сад“, која је део пројекта „Шетње кроз наслеђе“ и у оквиру „Калеидоскопа културе“.
Биће реализоване четири шетње, а као и у мају и јуну, када је био први циклус тих шетњи, кустоси ће бити студенти архитектуре.
Прва шетња је већ 21. септембра, полазна тачка је Музеј савремене уметности, у 17 часова, да би након тога, од 18 сати заинтересовани обишли Раднички дом.
Пријаве за шетње су на линку: https://bit.ly/2lOIyD5

Друга шетња, 22. септембра, такође почиње у 17 часова, а обухватиће Спенс и Филозофски факултет.
Последњег викенда у септембру, биће реализоване трећа и четврта шетња. Студио М и Соколски дом обићи ће се 28. септембра, а Спомен збирка Павла Бељанског и Старт ИТ центар 29. септембра.

Прва шетња у Иригу
У оквиру пројекта „Шетњи кроз наслеђе“ локалне приче, легенде и историјске догађаје открива и место Ириг где ће бити организоване шетње „Повратак у будућност“. Прва од три шетње биће 21. септембра у 11 сати, а обилазак креће од Српске читаонице у Иригу. Крајња тачка шетње је кућа књижевног критичара и сценаристе Борислава Михајловића Михиза, коју ће посетиоци имати прилике да обиђу и чују приче о његовом животу. До куће, шетајући улицама Ирига, посетиоци ће се упознати са локалним причама и легендама, као и са најзанимљивијим догађајима из историје тог места. Шетње „Повратак у будућност“ заједно реализују удружење „Еустахија“ и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“, а друга и трећа шетња биће у октобру.

Друга шетња „Киноплова“ из угла филма открива нове приче о Новом Саду
Како је Нови Сад изгледао средином прошлог века кроз око камере чланова Кино клуба? Шта о Новом Саду сазнајемо из филмског наслеђа? Тим питањима бави се друга шетња у оквиру пројекта „Киноплов“ која ће бити реализована 26. септембра у 19.30 сати. Полазна тачка је код Малог ликовног салона КЦНС (Булевар Михајла Пупина 9), а крајња књижара „Булевар Боокс“ где ће бити пројекција филма. Као и у претходној шетњи Кино клуба фокус је на аматерском филмском стваралаштву и филмском наслеђу у којем је забележена и историја града. У другом издању Киноплова видећемо како је изгледао центар Новог Сада и улице око Рибље пијаце крајем ’50. година, како је изгледао центар града током ’60. и ’70. година прошлог века, тек изграђен универзитетски центар и Лимани. Кроз фрагменте из немонтираног материјала прошетаћемо низ Кеј до Официрца и Петроварадинске тврђаве. Догађај заједно реализују Кино клуб Нови Сад и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.
Нове шетње у организацији „Нови Сад 2021“ и Дома Б-612
Како је изграђен Нови Сад, какве приче стоје иза модерне архитектуре, ко су биле архитекте заслужне за објекте по којима је Нови Сад препознатљив? Поједини објекти у Новом Саду прошли кроз неколико пренамена, тако да у себи крију читав спектар прича о личностима и догађајима који су се у њима дешавали, те у себи чувају саму историју града.
То све открива циклус шетњи „Архитура“ које заједно организују „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Дом Б-612, од којих је прва заказана за 28. септембар у 11 сати, када је предвиђен обилазак Железничке станице, што ће бити и најава за предстојећи фестивал архитектуре, дизајна и уметности – „Октобарх“.
Наредне две „Архитура“ шетње биће организоване 5. и 6. октобра.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи на сајту: //kaleidoskop.novisad2021.rs/

извор: Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *