Учитељица из Новог Сада представља Србију на такмичењу „Global Teacher Prize“!

Удружење “Живојин Мишић” прогласило је победнике националног такмичења који ће се борити за титулу најбољег наставника света 2021. године. То су Најбољи едукатори Србије, Весела Мачкић и Младен Шљивовић.

Ове године, изабрана су два представника Србије за ово престижно светско такмичење. Они који су испунили критеријуме за пласман прописан од Varkey Fondacije која је организатор такмичења Global Teacher Prize.

Од наставника се тражи да имају ефективну наставну праксу која утиче на квалитет наставе на глобалном нивоу, да употребљавају иновативне наставне програме заједно са методама које решавају изазове у будућности, да имају изванредна лична постигнућа, да утичу на заједницу, да стварају од ученика „грађане света” и да је њихов рад препознат у заједници у којој раде и живе.

Увидом у пријаве кандидата и достављене додатне материјале, а имајући у виду критеријуме Varkey Fondacije, комисија је одлучила да на „Global Teacher Prize“ пошаље Веселу Мачкић,учитељицу у ОШ „Иван Гундулић” из Новог Сада.

За њу кажу да је увек насмејана, пожртвована, креативна и велики мотиватор. Сматра да школа треба да буде окружење у којем ученици развијају вештине које ће им бити потребне у будућности. Ученике подстиче на размишљање и закључивање путем квизова, асоцијација и едукативних филмова у којима главну улогу имају управо ученици.

Родитеље сматра важним сарадницима и заједно са њима реализује многе активности. Идејни је аутор пројекта Здрава ужина усмерен на здраву исхрану ученика у школи. Пројекат се касније развио у предузетничку активност Органска башта. Активности у башти омогућиле су ученицима да кроз амбијенталну наставу, без бојазности од неуспеха, усвајају градиво, испољавају креативност и препознају сопствене предности и могућности.

Путем ваннаставних активности њени ученици учествују на луткарским смотрама, културним манифестацијама и спортским тркама где освајају престижне награде и пехаре.

Са ученицима је снимила преко десет едукативних ТВ емисија.

Рецезент је уџбеника о предузетништву. Интензивно сарађује са учитељима из школа у окружењу, али и са професорима и студентима Педагошког универзитета у Цириху које сваке године угости у својој учионици.

Залаже се за очување животне средине и један је од координатора тима GunduEKOlići који током године прикупља PET амбалажу, стару хартију, чепове, лименке и учествује у свим еколошким радионицама у окружењу.

Добитник је вредних награда за заштиту животне средине и ПС за образовање, невладине организације Јасен и Института за јавно здравље Војводине.

Рекреативно се бави триатлоном и 2019.године постала је вицешампион Србије у дугом триатлону, олимпијском и спринт триатлону.

Заједно са Веселом, кандидат за награду је и Младен Шљивовић, наставник физике у Гимназији Зајечар из Зајечара.

Ради као наставник физике у Гимназији Зајечар. Радио је и у ОШ „Десанка Максимовић” и у Медицинској школи у Зајечару тако да је стекао искуство у скоро свим областима образовања.У просвети је од 2006, а од 2018. године је један од добитника титуле и награде Најбољи едукатор Србије коју додељује Удружење „Живојин Мишић”.

Његови ученици су до сада освојили преко 30 награда на републичким такмичењима и три пута бирани у тим Србије за Турнир младих физичара. До сада су његове активности два пута награђиване на европском такмичењу STEM discovery week. Воли да користи друштвене игре у настави или да пројектну наставу базира на томе. Током онлајн наставе са ученицма учио је о раду нукеларног реактора помоћи игре Nuclear INC. У току 2020.године је у сарадњи са Центром за промоцију науке спровео пројекат Научни папарацо. У овом пројекту су ученици били новинари и водитељи “трач” емисије која се бави животом познатих научника и представљали су њихове животе. Резултат овог пројекта су десет видео клипова на YouTube каналу.

Координатор је тима за каријерно вођење и аутор активности које су вишеструко награђиване. Потрага за благом проглашена је за најбољи пример праксе каријерног вођења 2019. године од стране Euroguidance Srbija, док је СТЕМ пешеачка тура, активност у којој смо током једног дана обишли неколико локалних компанија и разговарали са СТЕМ професионалцима на различитим радним местима, добила другу награду.

Аутор је методе Хембизика у којој ученици градиво физике вежбају тако што сами смишљају задатке које раде на часу. На овај начин они вежбају и вештине комуникације.

Удружење “Живојин Мишић” је национални партнер Varkey Fondacije већ четири године, што значи да је пројекат „Најбољи едукатори Србије“ преквалификационо такмичење за „National Teacher Prize“.

Оно у шта верује тим Varkey Fondacije јесте да свако дете на свету заслужује квалитетног наставника. Због тога, заједно са партнерима граде мрежу најбољих наставника света, јер верују да ће само тако омогућити једнако образовање за све. Један од оснивача Фондације, Sunny Varkey, води се идејом да само образовање може исправити највеће проблеме које данашњи свет има, јер све почиње од образовања.

Удружење “Живојин Мишић” кроз овај пројекат жели да још једном награди, похвали и охрабри изузетне наставнике у Србији и да им пружи могућност да се нађу на једном од највећих светских такмичења у сфери образовања.

извор: РТВ
фото: Удружење „Живојин Мишић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *