Људи с три ока(56) – Александар Цветиновски – ФОТОГРАФСКИ КОКТЕЛ ЛИРИКЕ

Доктор Александар Саша Цветиновски из Скопља заљубио се у Нови Сад кад је у њему служио војску и четири деценије се дружио са Новосађанима љубитељима креативне фотографије, уметности којој и сам посвећује највећи део свог живота

Прва светска изложба фотографије „Златно око“,одржана 1973.године у Новом Саду, окупила је фотографску елиту са свих меридијана и зближила љубитеље фотографије из разних крајева некадашње Југославије. Скопљанац Александар Саша Цветиновски, који је тада служио војску у Новом Саду, све изласке из касарне користио је за дружење са члановима Фото-кино клуба „Бранко Бајић“, вредним организаторима споменуте изложбе. Сусрет са сјајним фотографским остварењима, која су пристизала у Нови Сад, младић у војничкој униформи доживљавао је као празник за очи и најбољи одмор од тешких војничких обавеза.

Где год су се појавиле фотографије, које је с атрактивним женским моделима снимио Цветиновски, биле су веома запажене и најчешће награђиване највишим наградама

Љубави

– Као велики заљубљеник у фотографију релаксирао сам се у новосадском Фото клубу, у којем сам упознао дивне другаре: Гезу Ленерта, Николу Стојановића, Гавру Грујића, Бору Миросављевића, Стевана и Ану Лазукиће, Јована Вајдла, Јову Бачића, Јосипа Шмита и низ других. Била је то плејада не само добрих људи и другара него и врсних стваралаца, креатора, маштара,…Није случајно Нови Сад био тих дана фотографски центар света. Заволео сам и град Нови Сад, један од ретких у којима се може лечити од психичке неурозе; у њему се живело лагано, баш као што кроз њега лагано протиче Дунав. Пожелео сам да у њему останем заувек и учинио први корак: учланио сам се у Фото клуб „Бранко Бајић“ и био његов члан све до његовог волшебног гашења у ратним данима 1993.године. Као члан тог клуба сам учествовао на безброј изложби у земљи и иностранству и освојио најзначајнија признања.Тако прича доктор Цветиновски чија љубав према Новом Саду и Новосађанима није нестала ни после распада Југославије. У Војводини има много пословних пријатеља, а нарочито га одушевљавају штампари Стојков, Даниел и други који су неправизеђени у штампању фотографија, књига, плаката, постера, календара, за чија снимања се Цветиновски специјализовао.
– Радо сам у свим мојим пословима користио квалитетне услуге новосадских штампара. Нови Сад је,у ствари, стециште изузетно креативних особа, са високим степеном организованости и културе, са пуно шмека без шминке,- закључује Цветиновски на чијим фотографијама доминира женски лик са благом еротиком.

 

Бизнис

– Снимао сам женско тело на романтичан начин тежећи на слици лепоту облика. Уносио сам се у креацију свим срцем, пуштајући машти на вољу, избегавајући грубу еротику,-објашњава Цветиновски. Фотографије му је прихватило тржиште па су се његови модели појавили и на рекламама познатих произвођача аутомобила, алкохола, прехрамбених, кондиторских и текстилних производа(нарочито женског доњег рубља и чарапа). Упоредо са освајањем тржишта његове су фотографије освајале награде на престижним фотографским салонима широм света. Надахнути Јован Пасков је о опусу Александра Цветиновског забележио:
„ Мирис жене и њена слобода у покрету остављају дубоке импресије у уметничком стваралаштву, протканом спонтаношћу која апсорбује пажњу посматрача док лиричност, која преовлађује, надјачава сва остала осећања. Без претеране декорације, с изврсним смислом за време и простор, уз основни ритам композиције и динамике, Цветиновски нас позива на коктел лирике, чија је снага способна да омекша сваку окорелу душу…“.

 

СТИЛИСТА

Александар Саша Цветиновски рођен је 28.јуна 1948.године у Скопљу. Основну школу, Гимназију и Медицински факултет завршио је у свом родном граду. Већ у основној школи почео се бавити фотографијом, био члан Фото клуба „Вардар“ све док није прешао у Фото-кино клуб „Бранко Бајић“ у Новом Саду где је стекао потпуну ауторску афирмацију и титули кандидата мајстора фотографије и међународну титулу АФИАП(Уметник европске асоцијације фотографа). Више пута је награђиван на изложбама „Златно око“, затим у Аргентини, Бразилу, Немачкој, Пољској, Француској, азијским земљама,…Добитник је и награда чувених фотографских фирми „Кодака“,“Кокина“ и других.
Као стилиста посветио се маркетиншкој фотографији па су му позирале и многе естрадне звезде: Неда Украден, Лепа Брена, Цеца Ражнатовић и многе друге. Имао је у Београду један од најсавременијих фотографских студија у овом делу Европе, али је престао с радом када се распала Југославија, а са њом и тржиште које је до тада успешно снабдевао квалитетним фотографијама.
Као лекар се посветио хомеопатији и једно време је посредовао у слању пацијената из наше земље у
најпознатије медицинске центре у Москву, где су лечене од мултисклерозе, дечје церебралне парализе, очних болести. Али, и од тога је одустао, и поред веома запажених резултата, када се у посао умешала мафија. Сада се, уз обилато коришћење фотографије, бави пласманом специјалних уређаја за грејање који омогућавају велике уштеде електричне енергије.

Пише: Боривој Миросављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *