Бисери војвођанског новинарства – ВЕЛИКА МАЛА ФОТО-МОНОГРАФИЈА

У Банатском Брестовцу представљена су најбоља остварења фотографије у Србији – уз изложбу сјајних фотографија, која траје до 5. новембра, промовисан је и врхунски каталог са репродукцијама које је одабрао селектор Здравко Симијоновић. Фото-репортери из Војводине су међу најзапаженијим ауторима у антологијској селекцији.

Александар Келић- ЖИВОТ ЈЕ ТРУБА

  У организацији Клуба филмских и фото аматера „Поњавица“, у Дому културе у Банатском Брестовцу отворена је изложба фотографија „Пред пређеним путем“, коју је осмислио и реализовао Здравко Симијоновић, ентузијаста, селектор и уредник првокласног фото-монографског каталога изложбе.

Милан Живковић- БАКИН КИШОБРАН

Направили смо велику малу фото-монографију на коју смо изузетно поносни – рекао нам је Здравко Симијоновић, председник Клуба, творац вишегодишњег пројекта који је у жижи интересовања фотографских стваралаца у нашој земљи. Активности смо почели скромно,  далеке 1972. године, када је основана „Поњавица“. Успели смо да претворимо салу Ватрогасног друштва у ликовну галерију, да сваке године организујемо барем једну изложбу фотографија и утемељимо међународни Фото салон „Природа“, под патронатом Фото савеза Србије и ФИАП-а (Међународне организације уметничке фотографије). На нашим изложбама су учествовали аутори из 60 земаља света. Истовремено смо, с издавачком кућом „Хеликон“ из Панчева, покренули едицију мини фото-монографија наших најистакнутијих фотографа, којима смо  приредили и самосталне изложбе у нашем селу.“

Имре Сабо- ЧЕКАОНИЦА

Тако је настала мала библиотека великана наше фотографије, у којој је до сада штампано 29 књига џепног формата. Сада смо стигли до јубилеја и најновије књиге са изложбом „Пред пређеним путем“ која представља ретроспективу не само нашег успешног рада него и антологијски преглед најбољих савремених фотографских остварења у Србији.

Боривој Миросављевић- ТРАГОМ ПТИЦА

 

Посетиоци ове несвакидашње изложбе у селу на југу Баната ових дана могу да виде оно што се не може видети ни на једном месту , па ни у једном нашем музеју, или галерији! Чак ни у Музеју фотографије, јер такав музеј у нашој земљи не постоји! Србија је једина земља у Европи која такав музеј нема! На паноима у некадашњем ватрогасном дому Банатског Брестовца изложени су радови наших најуспешнијих аутора који су овенчани високим одличјима на најпрестижнијим фотографским изложбама широм света: Томислава Петернека, Данила Цветановића, Ђорђа Букилице, Горана Малића, Драгослава Марковића,Бранислава Бркића, Зорана Пургера, Слободана Павловића, Жељка Ђурића, Мирослава Предојевића, Божане Маринчек, Маје Стошић, Бранислава Томића, Бранимира Карановића, Драгише Радуловића, Божидара Витаса, Золтана Бисака, Саше Предојевића, Зорана Ђорђевића, Хаџи Миодрага Миладиновића, Гордана Поморишца, Жељка Синобада, Бранислава Стругара, Драгољуба Замуровића…Посебно су запажени радови војвођанских фото-репортера Милана Живковића, Имреа Саба, Боривоја Миросављевића, Александра Келића  и Зорана Јовановића Мачка чија фотографија „Косач“, снимљена за време бомбардовања рафинерије у Панчеву, плени погледе свих љубитеља фотографије. Док рафинерија гори у пламену, лала хладнокрвно коси на својој њиви и само што не проговори : “Ето мени једа за сутра !“

Зоран Јовановић Мачак – К О С А Ч

– Ни мањег места, ни величанственије презентације фотографског стваралаштва у  Србији – јединствен је закључак  љубитеља фотографске уметности који су се у великом броју, из свих крајева Србије, окупили на самиту истинских светлописаца у маленом Банатском Брестовцу, тренутно нашој престоници људи с три ока.

 

пише: Боривој Миросављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *