„ŠTAJERSKE NOVICE“ DOBITNIK GODIŠNJE POVELJE MATICE ISELJENIKA I SRBA U REGIONU

21.12. Stajerske novice dobitnik nagrade

DOBITNICI KNJIŽEVNE NAGRADE „RASTKO PETROVIĆ“ ZA 2019. GODINU MATICE ISELJENIKA I SRBA U REGIONU

Matica iseljenika i Srba u regionu saopštava da su književnu nagradu „Rastko Petrović“ za 2019. godinu dobili: Ivo Munćan iz Temišvara (Rumunija) za životno delo, Ilija Šaula iz Vest Čestera (SAD) za roman „Midar“, Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva (Republika Srpska) za zbirku pesama „Ispovest ludaka“ i Silvija Otašević iz Majamija (SAD) za roman za decu „Olimpijski san“.
Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović“ dodeljuje od 1996. godine, u tri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu. Od ove godine prvi put se dodeljuje i nagrada za stvaraoce koji pišu za decu i mlade.
Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedeljnik „Naša reč“ u izdanju Saveza Srba u Rumuniji i elektronski portal „Štajerske novice“ u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora.
Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu 25. decembra 2019. godine.
Ivo Munćan – rođen je 1943 u Varjašu, Rumunija. Završio je srpsku gimnaziju u Temišvaru i Filološki fakultet Univerziteta u Bukureštu. Bio je nastavnik u školi i urednik u brojnim listovima i magazinima. Pored književnosti bavi se publicistikom i prevodilaštvom. Priređivač je antologija. Član je Saveza pisaca Rumunije i počasni član Udruženja književnika Srbije. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja: Nagrada Saveza pisaca Rumunije, Nagrada Temišvarske filijale Saveza pisaca, Srpska književna nagrada, Diploma Uprave za kulturu Timiške županije, Zlatna plaketa „Lumina 1947-2007”, „Zlatni beočug“, Zlatna značka KPZ, Nagrada „Mihailo Ćupović“, Plaketa „Sima Cucić“, Zlatni medaljon „Vasile/Vasko Popa – Lumina 1947- 2012“, Počasna plaketa Temišvara i druge. Objavljen je u brojnim periodicima i antologijama. Od 1966. do danas, objavio je 101 knjigu, poezije, proze i prevoda za decu i odrasle, na srpskom i rumunskom jeziku. Živi i radi u Temišvaru, Rumunija.
Ilija Šaula – detinjstvo je proveo na Kordunu. Sa ognjišta ga je 1995. godine oterala „Oluja”, te danas živi u SAD. Poeziju je počeo da piše kao srednjoškolac. Kao član u karlovačkom Književnom klubu „25 oktobar”, nastupao je na pesničkim susretima širom Jugoslavije. Njegov talenat zapazile su pesničke veličine, poput Desanke Maksimović, Tanasija Mladenovića, Vesne Perun i Đakoma Skotija, koji mu je čak pomogao da uredi svoju prvu zbirku „Na zgarištu samoće” 1989 godine. Marta 1990. je bio deo osnivačke skupštine SKD „Sava Mrkalj” u Topuskom. Autor je sedam knjiga poezije i proze. Naročitu pažnju javnosti privukao je promislima o životu – kratkom prozom „Bulevar svetlosti” i bajkovito-filozofskom pripovešću – romanom „Midar”. Član je Udruženja Književnika Srbije i Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović” iz Toronta. Rukovodi društvom „Kordun“ iz Filadelfije. Živi i radi u Vest Česteru, Pensilvanija, SAD
Goran Vračar – rođen je 1964. godine u Sarajevu. Objavio je knjige: „Let iznad Lukavičijeg gnijezda“ (poezija); „Kada ti jave da sam umro“ (knjiga poetskih priča); „Kad smo se voljeli nas dvoje“ (poezija); „Ispovest ludaka“ (poezija) i „Sedmi dan“ (roman). Njegovu pesmu „Svetla Sarajeva“ objavila je sarajevska grupa Zabranjeno pušenje, kao prvu na albumu „Šok i nevjerica“. Dobitnik je nagrada na Vidovdanskim susretima Sokolac, Zadužbine Jovan Dučić iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodeljuje Ministrastvo kulture Republike Srpske i nagrade „Izvor“ za najbolju pesmu koju dodeljuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. Član je Udruženja književnika Republike Srpske i predsednik Podružnice Udruženja književnika RS – Istočno Sarajevo. Živi i radi u Istočnom Novom Sarajevu, Republika Srpska.
Silvija Otašević – Napisala je knjige “Plurkini musketari” i “Olimpijski san” koje su đaci beogradskih osnovnih škola proglasili za najbolje i dodelili joj dva puta prvu nagradu “Dositejevo pero”. Od 2000. godine živi u SAD. Pre preseljenja u Njujork, gde je živela duže od decenije, bila je najmlađi novinar saradnik našeg najtiraženijeg časopisa za tinejdžere “Ćao”, magazina “Vreme zabave” i “Osmice“ nedeljnika koji je izdavala “Borba”. Napisala je i modernu bajku “Gradić pufnastog sunca” u želji da pomogne najmlađima da pobede strah od mraka. U Prinstonu je provela dve godine gde je izučavala akademsko i biznis pisanje. Dobitnik je Zlatne značke KPZ. Živi i radi u Majamiju (SAD) i upravo završava četvrtu knjigu.

U Beogradu, 15. decembar 2019.
Miodrag Jakšić
Predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu

Radomir Čubranović, urednik za Vojvodinu „Štajerskih novica“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *