Ljudi s tri oka(63):Nada Ustijanka Mojsović Sekulić

NOVOSAĐANKE IGRALE BOSE PRED TITOM

Novosadska pravnica Nada Ustijanka Mojsović-Sekulić sačuvala fotografije na kojima je snimljena pre više od pola veka kad je, sa svojim školskim koleginicama iz novosadske gimnazije, igrala u Belom dvoru na proslavi rođendana Josipa Broza Tita

Nada Mojsović Sekulić

Već više godina je u modi da ekipe čirliderki ,mladih i lepih devojaka, uz muziku zabavljaju publiku izvodeći ritmičke igre u pauzama značajnijih sportskih događaja, naročito košarkaških utakmica. Malo je poznato da je Novi Sad još daleke 1953. godine imao svoj oktet „čirliderki“ koje su tako dobro bile uvežbane da su imale čast da igraju i u Belom dvoru na rođendanu Josipa Broza Tita, predsednika tadašnje SFR Jugoslavije .O tome svedoči serija originalnih fotografija koje je u svom porodičnom albumu, duže od pola veka, čuvala novosadska pravnica Nada Ustijanka Mojsović-Sekulić.
Iznenađenje
– Bile smo učenice šestog razreda gimnazije kada je naša nastavnica fizičkog obrazovanja Božana Karakašević sa nama uvežbala njenu ritmičku vežbu sa kolutima. Učestvovale smo sa tom vežbom na više takmičenja i pobeđivale. Bile smo mlade, lepe, ambiciozne, sjajno uvežbane, pa su nas stručnjaci preporučili da učestvujemo i na velikoj priredbi u Belom dvoru u Beogradu, na proslavi 25.maja, Dana mladosti i Titovog rođendana,-prisećala se baka Nada jednog od najlepših događaja u njenoj mladosti.- Bile smo iznenađene , ali i ponosne , kada nam je saopšteno da ćemo biti Titove gošće. Veoma ozbiljno smo se pripremale za taj nastup ali nije bilo treme jer smo vežbu dobro savladale. Samo smo se plašile da nekoj od devojaka ne pobegne obruč iz ruku, što se povremeno događalo na treninzima, pa čak i na generalnoj probi održanoj dan ranije u Belom dvoru.

MLADOST I LEPOTA – Novosadske gimnazijalke koje su 1953. godine igrale Titu u Belom dvoru u Beogradu. Sleva na desno(stoje) Radmila Novaković, Anđelija Vukelić, Božana Karakašević, nastavnica fizičkog obrazovanja i autor vežbe, Olgica Korolić i Branka Radić. Čuče:Ana Unkovski, Anđelka Kovač, Mirjana Pervaz(pratnja na klaviru), Hermina Pot i Nada Mojsović. Sve su završile visoke škole, poudavale se(Anđelka Kovač za milionera u Las Vegasu), imaju mnogo unučića pa čak i praunučadi.

Delikatan zadatak imala je i Mirjana Pervaz, učenica istog razreda gimnazije, ali istovremeno i odlična učenica Muzičke škole u Novom Sadu, koja je za klavirom pratila svoje koleginice.
– Sećam se da je ispred Belog dvora bio postavljen pianino i da sam svirala kompozicije „Poziv na igru“ Karla Marije Vebera i Amerikanca Čerčila, kompozitora muzike u Diznijevom crtanom filmu „Uspavana lepotica“. Zapamtila sam da su nam pred odlazak u Beli dvor govorili da ne spominjemo ni Ameriku ni njenog kompozitora jer to tada našoj aktuelnoj politici nije lepo zvučalo, -veli Mirjana koja je kao profesor klavira dočekala penziju.
Slikanje
Posle dvodnevnih priprema u Beogradu glavna priredba je održana u Belom dvoru gde je Titu predata i štafeta .U zabavnom programu su učestvovali sportisti predstavnici svih republika a najviše aplauza dobile su mlade Novosađanke. Sjajno su izvele svoju ritmičku vežbu i nijedan obruč im nije ispao iz ruku. Demonstrirale su ne samo lepotu nego i veštinu, znanje, snalažljivost, samouverenost.
– Imale smo lepe kratke svetlo plave haljinice. Nije nam dozvoljena bilo kakva šminka ili nošenje bilo kakvog nakita. Igrale smo bose, kao od majke rođene. Publika je bila oduševljena a naše oduševljenje je nastupilo tek kada smo ušle u Beli dvor na prijem. Fascinirao nas je Koča Popović a prvi put smo tada videle serviranog jastoga i kavijar,- s uzdahom je konstatovala Nada Mojsović . Ona je uhvatila Tita pod ruku i zajedno sa ostalim učesnicima u programu se fotografisala za uspomenu na taj nezaboravni događaj. Slika je objavljena na naslovnoj strani „Politike“. Televiziju u to vreme u našoj zemlji još nismo imali.

ZAGRLJAJ – U buketu najboljih sportista iz cele zemlje našle su se i gimnazijalke iz Novog Sada.Nada Mojsović s desne strane Titove drži slavljenika ispod ruke a između njih je Mira Pervaz koja je svoje drugarice za vreme igre pratila na klaviru.

U Novom Sadu je bilo podosta zavisti na gostovanje mladih gimnazijalki u Belom dvoru. Međutim, učenice tadašnjeg šestog „a“ razreda Prve više mešovite gimnazije „Svetozar Marković“ bile su ponosne zajedno sa njihovim tadašnjim razrednim starešinom profesorkom Ružicom Kunc i direktorom Novakom Radovićem.

NA RADIO TALASIMA

Nada Ustijanka Mojsović-Sekulić rođena je u Novom Sadu 18.februara 1937. godine u poznatoj porodici idustrijalca, proizvođača bombona i čokolada. Osnovnu školu je završila u svom rodnom gradu a potom Nižu žensku gimnaziju i Prvu višu mešovitu gimnaziju „Svetozar Marković“. Studirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Prvo zaposlenje je imala u „Elektroporcelanu“ , zatim u „Albusu“ pa u Radio Novom Sadu u kojem je radila sve do penzije.

piše: Borivoj Mirosavljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *