ДОБАР ПАСУЉ ДАЛЕКО СЕ ЧУЈЕ

У Ветернику је, осми пут заредом, приређено такмичење у справљању војничког пасуља

У организацији Удружења грађана „Војничка пасуљијада“ и Месне заједнице Ветерник, а уз подршку Прве бригаде копнене војске, надметало се 45 екипа које су за посетиоце припремиле више од 5.000 порција овог у војсци и народу неизбежног јела.

Мајстори на делу
Мајстори на делу

Своју умешност у кувању пасуља, осим одабраних војних кувара који су за ову прилику поставили две пољске кухиње, војних ветерана, представника јавних градских предузећа, угоститеља и појединаца који су се самостално пријавили за такмичење, ван конкуренције је учествоао и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Његов помоћник Александар Петровић се обратио учесницима, истичући да се поново, од 2015, осми пут заредом сусрећу на приредби посвећеној неговању дела традиције и обичаја у нашем народу.

– „Пасуљијада“ представља сјајан разлог због којег се окупљамо и начин да подржавамо једни друге у тешким временима, не заборављајући да је управо пасуљ помогао да, када је било најтеже, победимо глад. Ветерник, као насеље саздано на војничкој и народној муци, најбоље разуме кроз чега је наш народ пролазио и како се одржао – рекао је Петровић честитајући организаторима на успелој приредби.

На „Војничкој пасуљијади“ су сви били у прилици да бесплатно пробају пасуљ,  испрате културно-уметнички програм и, истовремено, разгледају пригодну изложбу војног наоружања.

Председник Организационог одбора „Војничке пасуљијаде“ Милан Балаћ је истакао да и овогодишње окупљање има хуманитарни карактер.

Примедаба на квалитет није било
Примедаба на квалитет није било

– Сав новац од уплаћених котизација, али и свих прикупљених добровољних прилога намењен је двема породицама које живе у Ветернику и социјално су угрожене – посебно је истакао Балаћ.

За победника, међу 45 пријављених екипа, стручни жири је прогласио такмичаре  ЈКП „Водовод и канализација“.

 

Фото: Пресс служба Града Новог Сада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *