MITROVČANI POKAZALI ZAINTERESOVANOST ZA RUSKU KULTURU

Na dan Prepodobnog Serafima Sarovskog, jednog od najvećih ruskih pravoslavnih podvižnika, prozorljivaca i čudotvoraca, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici otvorena je manifestacija „Dani ruske kulture“.
Organizator ovog događaja, koji se po drugi put organizuje u gradu kraj Save, je Istorijski arhiv „Srem“.
– Drugu godinu već organizujemo Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici. Posetiocima nudimo raznovrstan program, koji je prošle godine trajao deset dana, a ove godine će trajati 14 dana. Manifestaciju prate razna predavanja, koncerti, tribine o odnosima Rusije i Srbije u srednjem veku. Manifestacija je otvorena 15. januara, na Dan srpsko-ruskog prijateljstva i na dan Svetog Serafima Sarovskog, jednog od najvećih svetaca Rusije – istakao je Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srem.
Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Sremske Mitrovice govorio je o značaju vekovnog prijateljstva dva naroda.


– Ova manifestacija upravo svedoči o nečemu što se zove kultura i što se zove umetnost. Ona nam je potrebna kao drvoredi i lepi vidici, a tema ove izložbe je druga polovine XIX veka gde kroz su socrealizam i ličnost Ane Karenjine oslikane neke trajne vrednosti koje i danas važe, a to su ljubav, poštovanje i ponos. Bitno je što više ustrojiti ih i trajati u tim stvarima – izjavio je Miščević.
Kako je otvarajući Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici istakao Miroslav Španović, predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini Vojvodine, ove manifestacije su prirodan odraz odnosa dveju država Rusije i Srbije kroz vekove.
– Po sebi znamo i generacije pre nas i koje će doći posle nas, da se prirodan sled poštovanja ruske kulture sprovodi prirodno u celoj Srbiji, a naročito u Sremu, jer su ruski borci ovuda prošli najmasovnije u Drugom svetskom ratu – smatra Španović.
Manifestaciju prati izložba „Ana Karenjina kao ogledalo epohe“ ruskog Državnog muzeja „Lav Nikolajevič Tolstoj“, koja je preuzeta od Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

B. Selaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *