ALEKSANDRU ĐURIČIĆU PROMETEJEVA NAGRADA “DEJAN MEDAKOVIĆ“

Novosadska izdavačka kuća “Prometej“ obeležila je i ovog 10. januara rođendan: 29 godina uspešnog rada – tradicionalnim uručenjem svoje najznačajnije nagrade  “Dejan Medaković“ književniku Aleksandru Đuričiću, za knjigu Čuvarkuće-udovice pisaca, u izdanju izdavačke kuće “Samizdat“. Na taj način, „Prometej“ od 2008. godine kao znak dubokog poštovanja, čuva ime Dejana Medakovića nagradom „za dugo sećanje“. Kao što je poznato, “Prometej“ je bio ekskluzivni Medakovićev izdavač, a dosadašnji laureati nagrade, koja nosi ime ovog velikana, od 2008. godine do danas bili su: Momo Kapor, Midrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoj Stanivuk, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević Đorđević, Ljubomir Simović i Milisav Savić.

Sala je bila prepuna gostiju

Sala novog prostora “Prometeja“, prepuna predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Novog Sada, Vojvodine i Srbije, samo je potvrdila značaj nagrade i poštovanje prema jednoj od najznačajnijih izdavačkih kuća u Srbiji – „Prometej“.

Gradonačelnik Vučević je nadahnuto govorio o značaju Prometeja

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je u nadahnutom obraćanju čestitao “Prometeju“ 29. rođendan,  napomenuvši da ta izdavačka kuća iskreno i dosledno promoviše književnu reč, neguje tradiciju i nacionalnu istorijsku baštinu.

Nagradu Aleksandru Đuručiću je uručila Dragana Milošević i Zoran Kolundžija

– Grad Novi Sad i “Prometej“ su prijatelji i partneri i drago mi je što smo zajednički uspeli da nađemo novi, bolji prostor za njihov rad, gde će nastaviti da neguju otvoreni dijalog i konkurenciju ideja. Zajedno smo obeležili 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji, a sve što je obeležilo taj period pretočeno je u reči i sačuvano, između ostalih, zahvaljujući i “Prometeju“. Zajedno se pripremamo i za 2021. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture i pokazati da smo Srpska Atina i multikulturalna zajednica koja kao takva fukcioniše vekovima. Zadatak pred svima nama je da mlađima pomognemo da zavole knjigu i pisanu reč, u vremenu dominacije mas medija i viralne komunikacije, te da i njih uključimo u borbu za očuvanje našeg jezika i kulture – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i ujedno čestitao dobitniku prestižne nagrade.

Aleksandar Đuručić se zahvalio Prometeju i žiriju

Laureat Aleksandar Đuričić rekao je da mu je to prva nagrada i da mu je velika čast što ona nosi ime intelektualne i moralne gromade kakav je bio Dejan Medaković. On se zahvalio izdavačkoj kući „Prometej“ što je ustanovljenjem tog priznanja produžila njegov život.

Sećanje na velikana – Čubranović sa pokojnim Medakovićem

Zoran Kolundžija, glavni urednik i osnivač „Prometeja“, istakao je da je prethodna godina za “Prometej“ bila veoma značajna. Kako je naveo, lane je objavljeno 130 novih naslova i tako je „Prometej“ distigao ukupnu brojku od ukupno 3.000 objavljenih knjiga (!). Posebno se pohvalio sa 15 novih naslova u Ediciji Srbija 1914-1918, u saradnji sa Radio-televizijiom Srbije, čime se stiglo do 63 knjige u zajedničkoj biblioteci. Edicija “Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“ sada broji 15 značajnih naslova, objavljena je i edicija “Srpske vojvode“ a u njoj, kao svetska premijera, “Sećanja Franše D’Eperea na Solunski front“.

Za uspomenu – Đuručić sa svojom knjigom

Predan, posvećen i stručan rad “Prometeja“  je , naravno, imao odraz tako da je ova izdavačka kuća dobila brojna priznanja u protekloj 2018. godini. Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga proglašeni su za izdavača godine, na Niškom sajmu knjiga takođe su dobili glavnu nagradu za ukupnu produkciju, a dobitnici su i nagrade za najboljeg izdavača u 2018. godine –  biblioteke Grada Beograda.

Korana Kolundžija je, u odsustvu članova žirija, pročitala obrazloženje zašto je Aleksandar Đuručić zaslužio značajnu nagradu. Inače, žiri je radio u sastavu: dr Draško Ređep, predsednik i članovi: Radovan Popović i Boško Suvajdžić.

Na mnogaja ljeta – Kolundžija i Čubranović

Prestižnu nagradu Aleksandru Đuričiću uručila je pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević, koja je istakla da će sekretarijat za kulturu nastaviti da pruža podršku “Prometeju“, kao čuvaru nasleđa i kulturne tradicije.

U zanimljivom kulturnom programu, sa dve pesme iz vojvođanskog stvaralaštva, učestvovala je operska solistkinja iz Novog Sada Marta Balaž, a poznati pijanista Saša Kovačević je već po ustaljenoj tradiciji svojim nastupom uveličao skup.

 Tekst i fotografije: Radomir Čubranović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *