PUTUJMO SRBIJOM- ZAVOJSKO JEZERO

Veličanstveni dragulj tamo gde uspomene izranjaju iz dubine

Zavojsko jezero nalazi se na našoj čuvenoj planini, Staroj planini nedaleko od Pirota. Da je sam ovaj kraj juga naše zemlje poseban svedoči bogatstvo društvenih i prirodnih osobenosti ukomponovano sa dugom tradicijom mešanja bugarskog, srpskog i turskog etnosa tokom istorije što čini pravi kulturni mozaik. U davna vremena sela koja okružuju jezero imala su konake na karavanskim putevima iz Istočne Srbije prema Bugarskoj i Turskoj.
Jezero je nastalo u nezapamćenoj prirodnoj katastrofi kada se velika količina zemljišta obrušila na reku i tada je potopljeno selo. Danas se na taj dan održavaju priredbe i vašari sa folklornim motivima pirotskog kraja. Na jezeru je izgrađena i hidrocentrala pa sam pad vode preko betonske konstrukcije predstavlja još jednu atrakciju za videti.
Turisti koriste kamp naselje u okolini jezera, a tu su i restoran kao i privatne vikendice.
Kult verovanja u razne pojave i objekte još uvek egzistira u ovim oblastima. Drvo kruške za koje meštani smatraju svetim palo je i preprečilo put. Duboko verovanje da bi izmeštanje drveta izazvalo prokletstvo među stanovnicima za posledicu ima decenijsko okupljanje i obavljanje verskih obreda.
Zavojsko jezero u pravom planinskom ambijentu idealno je mesto za ekskurzije, letovanja, rekreacije i obožavatelje vodenih sportova, zahvaljući čistoj vodi i veoma dugačkoj obali, gde se na jednom delu nalazi i lepa plaža. A kada padne veče, sa planinskih strana čuju se huk sova i zavijanje vukova. Još uvek se mogu i danas videti divlji konji kako u krdima slobodno galopiraju. Planinski izvori, obilje riba, guste šume sladuna i bukve ogledalo su Stare planine.
Ovaj jedinstveni biser Jugoistočne Srbije neograničen je izvor uživanja za sve nas koji gajimo istraživački duh, ljubav prema prirodi i čistom vazduhu i vodi.

Bojana Golubović Nikolić, profesor geografije
foto: flickr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *