U Srbiji 296 novoobolelih od korone, preminulo sedam osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 296 slučajeva virusa korona, ukupno 7.779 obolelih od Kovida 19, preminulo je još sedam osoba, ukupno 151, a izlečene su do sada 1.152 osobe, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

korona, virus, kovid, 19, pandemija, testovi, laboratorija, filipini, 4

EPA-EFE (Rolex Dela Pena)
Od sedam preminulih – četiri iz Gerontološkog centra u Nišu

Četiri od sedam preminulih osoba u Srbiji u poslednja 24 sata su bili korisnici Gerontološkog centra u Nišu, saopštila je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je kazala da ti podaci pokazuju ono na šta je upozoravano nedeljama, a to je da je ova populacija najosetljivija, jer dođe do komplikacija i smrtnog ishoda, čak i u situaciji kada je u našoj populaciji došlo do slabljenja sposobnosti virusa da izazove teške bolesti.

Bez obzira što na početku imaju blage simptome, i što su odmah nakon dobijanja rezultata hospitalizovani, prema njenim rečima, pacijentima se brzo pogorša stanje, što jasno pokazuje nepredvidivost virusa među starijim stanovništvom, koje ima često pridružena oboljenja.

„To nam pokazuje da sve mere koje su usmerene ka zaštiti najstarijih segmenata stanovništva jesu najznačajnije mere kada je u pitanju prevencija širenja virusa“, podvukla je Kisić-Tepavčević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković preneo je da se trenutno u Kliničkom centru u Nišu nalazi 14 pacijenata na respiratoru.

On je rekao da je u poslednja 24 sata testirano 5.051 građana, prvi put više od 5.000 testova, od kojih je 296 bilo pozitivno.

Hospitalizovano je 3.135 pacijenta, a na respiratoru se nalazi 91 pacijent.

U Srbiji je do sada ukupno testirano 59.938 osoba koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja.

Preminulo je još sedam osoba, četiri muškaraca i tri žene, ukupno 151 osoba koja je preminula.

Ukupan broj izlečenih do sada je 1.152.

Negotin novo žarište, otkriveno 26 pozitivnih

Pokrajinski sekretar je da je u poslednjih 24 sata otkriveno 26 pozitivnih slučajeva na korona virus u Negotinu, koji je sada novo žarište, kao i da se pretpostavlja da je do zaraze došlo u gerontološkom centru „Radost“ u Negotinu.

To je trenutno problem i epidemiološke ekipe su u Negotinu i istražuju odakle tako veliki broj zaraženih na kovid 19, kazao je Gojković.

On je dodao da će uskoro imati tačne podatke u vezi sa zarazom u Negotinu.

„Iza nas je možda najteža noć od početka kriznog perioda, pošto je samo tokom noći sedam građana izgubilo život“, rekao je Gojković dodajući da tokom dana nije bilo smrtnih slučajeva.

Ističe da smo, ipak, u poslednjih 24 sata uspeli da testiramo po prvi put više od 5.000 ljudi.

„Jasno se pokazuje koliko je udeo svih zdravstvenih institucija i državnih struktura doprineo tome da ubedljivo najviše testiramo od svih u regionu. To je naša nedvosmislena politika da nećemo ništa da krijemo. Želimo da što više građana testiramo i zato i otvaramo dodatne kapacitete“.

Gojković ističe da će se na tome i dalje insistirati, kao i da imamo veoma dobru situaciju u Novom Sadu, da se u Beogradu stabilizovala situacija, ali da je i dalje daleko od idealne, kao i da imamo pod kontrolom situaciju u Nišu.

„Iako moramo još više da radimo u Nišu i da testiramo, kao i da imamo još veću odgovornost građana na jugu Srbije“, dodao je Gojković.

Socijalne ustanove – 531 korisnik i 131 zaposleni kovid pozitivni

Kisić Tepavčević je saopštila  da je ustanovama socijalne zaštite, virus korona registrovan kod ukupno 531 korisnika i 131 zaposlenog.

Takođe, navela je da je prisustvo virusa detektovano u 30 ustanova socijalne zaštite.

Ukupan broj izlečenih u ustanovama socijalne zaštite je 55 korisnika i 10 zaposlenih.

Kisić je navela da je najveći broj korisnika je bio iz Gerontološkog centra Niš.

Inicijalno je u tom Centru otkriveno 151, pa onda još 14, ukupno 169 korisnika, rekla je Kisić i dodala da su hospitalizovani zbog eventualnih komplikacija, budući da većina ima blagu kliničku sliku,

Prema njenim rečima, sada je 41 osoba iz Gerontološkog centra negativna i ponovo su vraćeni u dom, a u toku dana se čekaju rezultati za još nekoliko korisnika, koji imaju potpuno povlačenje svih simptoma i znakova, pa se i kod njih očekuju negativni nalazi.

Gde su hospitalizovani oboleli od virusa korona

U Srbiji je zbog virusa korona hospitalizovano 3.135 pacijenata, od kojih je na respiratoru 91 pacijent, izjavio je Gojković.

Na Infektivnoj klinici KCS smešteno je 62 pacijenta, u staroj zgradi KC Niš 160, a u novoj zgradi 279 pacijenata.

U KC Vojvodine hospitalizovano je 80 obolelih, a u KC Kragujevac 81 pacijent.

U KBC “Dr Dragiša Mišović”, nalaze se 234 osobe, na Pulmologiji KCS 81, u KBC Zemun 308, a u KBC Zvezdara 273.

U Opštoj bolnici u Pančevu nalazi se 110 pacijenata, u leskovačkoj Opštoj bolnici 131, u Vojnoj bolnici Karaburma 54, a na Institutu Banjica 182.

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu je 216 pacijenata, u Domu studenata u Nišu 170, a u Učeničkom domu u Nišu 101 pacijent.

Na Novosadskom sajmu nalazi se 65 osoba, u novopazarskoj Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja” 41, a na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru 19 obolelih.

U kruševačkoj Hali sportova je 44 osobe, a u Plavoj hali u Čačku 16 ljudi.

U banji Junaković kod Apatina smešteno je 58, u Selters banji kod Mladenovca 46, u Banji Koviljači 51, u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj banji 48, u Niškoj banji 192, a u Soko banji 46 obolelih.

izvor: TANJUG, RTV
foto: Tanjug (Slobodan Miljević)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *