Kon: Mere će postepeno popuštati, neke preporuke će ostati

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da će mere za suzbijanje korona virusa kako vreme odmiče polako popuštati.

Mere će trajati i dalje, ne ovakve kao sada, ali će se ozbiljno promišljati šta će ostati kao obavezno ponašanje, a šta će biti preporuke, objasnio je Kon na pitanje Tanjuga šta se planira u Srbiji imajući u vidu da mnoge zemlje najavljuju popuštanje, ali i da će neke mere ostati, kao na primer u Austriji, do kraja decembra.

Kon je rekao i da mere ne treba vezivati samo za vanredno stanje, jer će i posle povlačenja vanrednog stanja neke mere ostati u skladu sa Zakonom o proglašenju epidemija od posebnog značaja.

Povlačenje vanrednog stanja ne znači i odjavu epidemije, jer će se epidemija odjaviti onda kada se za to steknu uslovi i kada bude došlo do pada novozaraženih.

Navodi i da će se testiranje kolektivnog imuniteta sprovoditi tokom leta i da je sada prerano za to.

Treba sačekati da se završi epidemija i da se sakupe podaci iz sveta i naše zemlje, pa onda testirati kakvo je stanje kolektivnog imuniteta u populaciji.

Nema smisla porediti brojke

On je istakao da nema smisla porediti porediti situaciju broja inficiranih između zemalja, jer se koriste drugi podaci i automatski se dobijaju drugi rezultati.

Kon je, na konferenciji za štampu, na molbu da prokomentariše zašto Srbija, i pored restriktivnih mera, sa sada najdužom potpunom zabranom kretanja, ima relativno veliki broj inficiranih u poređenju sa regionom, poručio da se radi o neuporedivim stvarima.

„Govorimo o broju inficiranih. Imamo različitu metodologiju testiranja. Jasno je da mi proširujemo testiranje, i tražićemo i one sa najblažim simptomima. Nismo u mogućnosti da pratimo kako koja zemlja i koji metod koristi“, objasnio je on.

Kon je podvukao da poređenja nemaju smisla, jer se zbog drugih podataka koji se koriste automatski dobijaju drugi rezultati.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

izvor: TANJUG, RTV
foto: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ /

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *