Penzioneri će tri puta nedeljno moći napolje, roditelji sa decom sa autizmom izlaziće u bilo koje doba dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će roditelji koji imaju decu sa autizmom moći da izlaze u bilo koje vreme.

Vučić je za RTS objasnio da je prvobitno predloženo da im se omogući da izlaze u šetnju od 18.00 do 20.00 časova, ali da će to ipak biti drugačije rešeno i biće im omogućeno da izlaze u bilo koje doba dana, ali će roditelji o tome voditi računa.

Vučić je najavio da se tokom sledeće sedmice može očekivati odluka kojom bi najstarijim sugrađanima bilo omogućeno da tri puta nedeljno izađu napolje, u osam sati, ali da će svako od njih moći da šeta samo po pola sata, na 300 metara od kuće.

„Sada tražimo način da im omogućimo da izađu bar tri puta nedeljno, ali za to moramo da odvojimo osam sati, da ne bismo stavljali sve u sat, dva ili tri, što bi bilo katastrofalno, osim ako nije rano ujutro“, rekao je Vučić.

On je dodao da bi to vreme za penzionere svakako bilo u toku policijskog sata, jer ne smeju da budu sa drugima u kontaktu.

„Mogu da budu sami. Najmanje šest, ili osam sati da odvojimo, za svakoga maksimalno pola sata, na 300 metara od kuće, tri dana nedeljno“, rekao je Vučić.

On je naveo da se takva odluka može očekivati sledeće nedelje.

„Ali, moraćemo i tu da zaštitimo sve, pratićemo i svakom ko nema masku, gledaćemo da obezbedimo masku, hiruršku ili epidemiološku, kada izađu napolje“, rekao je Vučić.

Ipak, i pored toga, moli penzionere da ni tada ne izlaze ako nemaju potrebu.

Svestan je, dodaje, da najstariji posle mesec dana boravka samo u stanovima i kućama, gube strpljenje i da im je teško, ali ponavlja da je sve urađeno kako bi se upravi njihovi životi sačuvali i kako oni ne bi bili izloženi riziku.

Vučić je dodao da je srećan što najveći broj penzionera, starijih od 65 godina disciplinovano poštuje mere države.

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 441 osobe registrovan virus korona, ukupno 4.465 obolelih od Kovida 19, a preminulo je još devet osoba, ukupno 94.

izvor: TANJUG, RTV
foto: dnevnik.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *