„100 000 PJESNIKA ZA PROMJENE”

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli i ove godine učestvovalo je u globalnoj akciji  „100 000 pjesnika za promjene”, koja se održava u preko sedamdeset zemalja širom svijeta. Cilj ove akcije je da se čitanjem poezije skrene pažnja javnosti na neke od problema koji muče savremenog čovjeka. To je ujedno prilika da se pokaže da je poezija još uvijek živa i da pokreće promjene.

Ovogodišnja akcija „Čitaj djetetu“ održana je u skladu sa propisanim mjerama i preporukama. Video porukama djeci su se obratili pjesnici, glumci, aforističari, bibliotekari, zaljubljenici u pisanu riječ. Susret je otvorio pjesnik Šimo Ešić, gost prošlogodišnjeg susreta. Učestvovali su: Tode Nikoletić, Jasna Milenović, Ranko Pavlović, Katarina Novaković, Goran Novakov, Aleksandar Čotrić, Ljiljana Andrić, Dragana Vasilijević Valent, Jelena Dopuđ, članovi lutkarskih pozorišta „Kofer“ i „Teatrilo“, Ana Pavlović, Nikola Simić, Ružica Bojović i Cvetin Aničić, koji je svojim čitanjem pokrenuo jednu divnu, ali tužnu priču o Reni Spigel.

U drugom dijelu današnjeg druženja polaznici Škole srpskog jezika („Jutra plavog sljeza“) čitali su radove učenika, koji su se odazvali pozivu KK „Prosvjete“ i poslali svoje literarne radove. Ostvarena je odlična saradnja sa OŠ „Filip Višnjić“ i OŠ „Nikola Tesla“ iz Beograda, OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine i Srpskom dopunskom školom iz Francuske (Pariski region) sa ciljem da se djeca pokrenu i inspirišu da pišu, da razvijaju svoju kreativnost i maštu.

Stihovima, novinskim člancima i ilustracijama predstavljena je „Ilustrovana biografija J. J. Zmaja“ autora Jelene Dopuđ iz Novog Sada.

Poruka ovogodišnje akcije „Čitaj djetetu“ je da ne postoje prepreke ako želimo zajedno graditi ljepši i bolji svijet.

„100 hiljada pjesnika za promjene“ organizovalo je preko 5000 pjesničkih, umjetničkih i muzičkih skupova u cilju mira, pravde i održivosti širom svijeta u posljednjih 10 godina. Pjesnici iz mnogih kultura, geografskih regiona, etničkih grupa, vjeroispovjesti, vjerovanja i vjerskih opredjeljenja okupljali su se iz godine u godinu da bi vodili i promovisali čitanje poezije, bez ikakvih preduslova i cenzure, gdje učesnici govore iz razloga koji su im najbliži. To su stvarne nevolje koje uznemiruju naš svijet bez obzira da li se zasnivaju na polu, rasi, klasi ili vjerskoj pripadnosti, boji, teritoriji, jeziku i kulturnoj tradicija ili bilo koji oblik razlikovanja. Ova okupljanja pokazuju da postoji kolektivni interes u težnji ka zahtjevnom idealu koji je „100 hiljada pjesnika za promjene“ sebi postavilo u pozivanju na mir, pravdu i održivost.

„Radujemo se što smo dio ove velike zajednice, što nas okuplja ljubav prema poeziji, čitanju, knjizi. Naš zajednički cilj je da se poezijom borimo protiv nasilja i zla u svijetu, da naše različitosti pretvorimo u moćno oružje znanja i napretka. Neka u svijetu bude više stihova nego suza!“ rekla je u pozdravnoj poruci na engleskom jeziku Tanja Aćimović, polaznik sekcije „Jutra plavog sljeza“.

Ovom manifestacijom obilježeno je petnaest godina rada sekcije za njegovanje srpskog jezika SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *