„100 000 ПЈЕСНИКА ЗА ПРОМЈЕНЕ”

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у Тузли и ове године учествовало је у глобалној акцији  „100 000 пјесника за промјене”, која се одржава у преко седамдесет земаља широм свијета. Циљ ове акције је да се читањем поезије скрене пажња јавности на неке од проблема који муче савременог човјека. То је уједно прилика да се покаже да је поезија још увијек жива и да покреће промјене.

Овогодишња акција „Читај дјетету“ одржана је у складу са прописаним мјерама и препорукама. Видео порукама дјеци су се обратили пјесници, глумци, афористичари, библиотекари, заљубљеници у писану ријеч. Сусрет је отворио пјесник Шимо Ешић, гост прошлогодишњег сусрета. Учествовали су: Тоде Николетић, Јасна Миленовић, Ранко Павловић, Катарина Новаковић, Горан Новаков, Александар Чотрић, Љиљана Андрић, Драгана Василијевић Валент, Јелена Допуђ, чланови луткарских позоришта „Кофер“ и „Театрило“, Ана Павловић, Никола Симић, Ружица Бојовић и Цветин Аничић, који је својим читањем покренуо једну дивну, али тужну причу о Рени Спигел.

У другом дијелу данашњег дружења полазници Школе српског језика („Јутра плавог сљеза“) читали су радове ученика, који су се одазвали позиву КК „Просвјете“ и послали своје литерарне радове. Остварена је одлична сарадња са ОШ „Филип Вишњић“ и ОШ „Никола Тесла“ из Београда, ОШ „Свети Сава“ из Бијељине и Српском допунском школом из Француске (Париски регион) са циљем да се дјеца покрену и инспиришу да пишу, да развијају своју креативност и машту.

Стиховима, новинским чланцима и илустрацијама представљена је „Илустрована биографија Ј. Ј. Змаја“ аутора Јелене Допуђ из Новог Сада.

Порука овогодишње акције „Читај дјетету“ је да не постоје препреке ако желимо заједно градити љепши и бољи свијет.

„100 хиљада пјесника за промјене“ организовало је преко 5000 пјесничких, умјетничких и музичких скупова у циљу мира, правде и одрживости широм свијета у посљедњих 10 година. Пјесници из многих култура, географских региона, етничких група, вјероисповјести, вјеровања и вјерских опредјељења окупљали су се из године у годину да би водили и промовисали читање поезије, без икаквих предуслова и цензуре, гдје учесници говоре из разлога који су им најближи. То су стварне невоље које узнемирују наш свијет без обзира да ли се заснивају на полу, раси, класи или вјерској припадности, боји, територији, језику и културној традиција или било који облик разликовања. Ова окупљања показују да постоји колективни интерес у тежњи ка захтјевном идеалу који је „100 хиљада пјесника за промјене“ себи поставило у позивању на мир, правду и одрживост.

„Радујемо се што смо дио ове велике заједнице, што нас окупља љубав према поезији, читању, књизи. Наш заједнички циљ је да се поезијом боримо против насиља и зла у свијету, да наше различитости претворимо у моћно оружје знања и напретка. Нека у свијету буде више стихова него суза!“ рекла је у поздравној поруци на енглеском језику Тања Аћимовић, полазник секције „Јутра плавог сљеза“.

Овом манифестацијом обиљежено је петнаест година рада секције за његовање српског језика СПКД „Просвјета“ у Тузли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *