Четири Златне арене за Анковићев филм „Прослава“

Петог дана 31. Фестивала европског филма Палић, у среду 24. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су редитељ Бруно Анковић, директор фотографије Александар Павловић, редитељи/ке Алваро Гаго, Карла Андраде и Оскар Алегрија, редитељ и аутор књиге Слободан Шијан, као и водитељка панела “Климатске промене – мењају еколошку свест јавности” – Сњежана Митровић.
Бруно Анковић, редитељ филма “Прослава”, који је на недавно одржаном Пулском филмском фестивалу освојио четири Златне арене (за најбољи филм, сценарио, мушку главну улогу и фотографију), о овом великом успеху је рекао: “Искрено, ово нисмо очекивали јер је била добра конкуренција дивних редитеља и редитељки. Јако смо смо срећни. Пула је историјски важан фестивал и то је велика ствар, потврда да смо добро радили.”
Филм Бруна Анковића настао је према истоименом роману Дамира Каракаша, који је овај редитељ прочитао пре четири године: “Роман ми се свидео јер на неки начин сецира ова наша подручја, и кроз ту породицу и један лик показује како доносимо криве одлуке, и како са највећом идејом и уверењем да идемо у бољу будућност, заправо идемо у нешто најгоре. То је филм о одгоју, наравно и о манипулацији, али све то заједно”.
Алваро Гаго, редитељ, филм „Матриа” приказан у оквиру селекције “Галиција у фокусу”, о позицији своје главне јунакиње је рекао: “Постоји веома строг патријархални оквир на који јунакиња филма мора да се обавеже. Мора да живи по њему. Када сте рођени у средини где је такав оквир све што знате, читавог живота, онда је и хоризонт могућности њиме условљен. Напослетку, она једноставно покушава да преживи. Ако морате да живите у таквим околностима, очврснете и ојачате карактер како бисте се заштитили”.

Карла Андраде, фото Дамир Вујковић
Карла Андраде, фото Дамир Вујковић

Карла Андраде, предавачица на радионици “Целулоидна уметност” и редитељка филма „Ниједна ме река не штити од мене саме“, који ће 24. јула бити приказан у оквиру селекције “Галиција у фокусу”, за свој филм је рекла да покушава да преиспита како приступити реалности: “То сам се заправо и ја сама питала као уметница и филмска ауторка, која као документаристкиња ради с оним што се налази око ње. Филм преиспитује како приступити тој другости, другачијим реалностима од рецимо моје позиције, привилеговане беле Европљанке која путује у удаљене пределе да би нешто снимила.”

Иван Аранђеловић и Слободан Шијан, фото Дамир Вујковић
Иван Аранђеловић и Слободан Шијан, фото Дамир Вујковић

Наш прослављени редитељ Слободан Шијан на Фестивалу европског фима Палић промовисао је своју књигу „Писци у биоскопу: књижевна историја наших филмских доживљаја – антологија”. “Пре свега, иза ове књиге је био дугогодишњи процес да уопште настане прво издање. А онда, суочен са реакцијама читалаца и тиме што је књига брзо распродата, издавач ФЦС се јавио да направимо друго, допуњено и проширено издање”, истакао је Шијан. “Допуњено је са неколико изванредних текстова, од којих је најзначајније ремек-дело Данила Киша Лаута и ожиљци”.
Шестог фестивалског дана, у четвртак 25. јула на Летњој позорници на Палићу, у Главном такмичарском програму у 21х ће бити приказано остварење “78 дана” Емилије Гашић, а од 23 часа филм “Девојка са иглом” Магнуса фон Хорна.
У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу ће на репертоару бити филмови “Осмех судбине” Анџеја Јакимовског (18х), и “Паноптикон” Џорџа Сихарулиџеа (20х).
Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и бројни партнери и медијски партнери.

извор : КомункАрт

насловна фотографија: Дамир Вујковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *