ЧАРОЛИЈА БАЛЕТСКОГ КЛАСИКА „КРЦКО ОРАШЧИЋ“ 13. ДЕЦЕМБРА

Легендарна музика Петра Иљича Чајковског на великом платну биоскопа Синеплекс Променада

Биоскоп Цинеплеџџ Променада ће у недељу 13. децембра приредити спектакуларан културни догађај за све љубитеље балетске уметности. Један од највећих класика на свету, „Крцко Орашчић“, биће приказан у репризном извођењу на великом платну биоскопа ЦСинеплекс Променада са почетком у 14 часова. Уз легендарну музику Чајковског и очаравајуће сцене и костиме, ова прелепа зимска бајка ће засенити многе љубитеље ове уметности. Карте су у продаји.

Балетско ремек-дело нас уводи у бајку о одрастању, сновима, машти и пријатељству. Идеја је заснована на адаптацији Александра Диме према узору Е. Т. А. Хофмана. Чајковски је овај балет компоновао 1891. године, а премијерно је изведен 18. децембра 1892. године у Марински театру у Санкт Петербургу, заједно са опером „Јоланта“, коју је такође написао Чајковски. Балет „Крцко Орашчић“ се није показао претерано успешним у почетку, али се почетком 20. века поново јавља интересовање публике за овај балет. Данас он важи за један од најпопуларнијих икада направљених балета, који се традиционално изводи у време Божића и новогодишњих празника.

Верзија кореографије за балет „Крцко Орашчић“, коју је Јуриј Григорович овом приликом створио за Бољшој, пуна је романтичних и психолошких размишљања о идеалној љубави. Ово дело истражује универзалне и вечне теме о љубави, моћи и злу. Зимска, балетска чаролија, бајка која почиње у једној божићној ноћи, проткана изражајном музиком Чајковског, пођеднако ће опчинити све чланове породице током свечане сезоне и доказати да нико никад није довољно млад или довољно стар да би пропратио Крцка Орашчића.

На Бадње вече, Маријин кум, Дроселмајер, даје јој чудну играчку: дрвеног крцка орашчића исклесаног у облику малог човека. У поноћ, кад се славље завршило, све играчке су магично оживеле. Крцко Орашчић је достигао људску величину и преузео бригу о лименом војнику, летећи до Мери да је спасе, јер јој прети Краљ мишева и његова војска.

Појединачне карте су у продаји по цени од 800 динара. Више информација можете наћи на сајту http://www.cineplexx.rs

Трејлер можете погледати на следећем линку: https://youtu.be/Idvnx_Y9YUQ.

Приказивање балета у биоскопу Синеплекс Променада се организује уз поштовање свих превентивних мера у циљу смањења ризика настанка и преношења вируса КОВИД-19.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *