Селекције Нови европски документарни филм и Eco Dox на 31. Фестивалу европског филма Палић

У оквиру 31. Фестивала европског филма Палић, који се одржава од 20. до 26. јула 2024. на Палићу и у Суботици, биће представљене селекције Нови европски документарни филм, која представља најбоље документарце с европског континената, као и Eco Dox, програм базиран на европским документарним остварењима посвећеним темама изазова очувања животне средине. Селектор оба програма је Игор Тохољ.
У селекцији Нови европски документарни филм биће приказани филмови “Место под сунцем” редитељке Mete Karle Albrehtsen (Данска, Шведска), “Април у Француској” Давида Боарета (Француска), “Ујед попут пчеле” редитеља LEONE-a (Италија, Француска), “Неприпитомљена тела” Eline Psiku (Грчка, Швајцарска, Италија, Бугарска) и “Zinzindurrunkarratz” Oskara Alegrije (Шпанија).
“Документарци из селекције Нови Европски документарни филм не представљају потпуно објективну слику данашњег света. Њихове теме су најчешће личне или се могу чинити апартним, али рефлектују делиће једног повремено бизарног универзума у коме смо још увек упућени једни на друге”, истакао је селектор Игор Тохољ.
Селекција Eco Dox представиће остварења “Шума” редитељке Lidije Dude (Пољска, Чешка), “Герлах” Alione Van Der Horst(Холандија), “Држећи небо” Pitera Van Ekea (Белгија, Холандија, Бразил), “Планета Шљивова” Владимира Перовића (Србија), “Свет по мом тати” Marte Kovarove (Чешка) и “Где смо некада спавали” Mateusa Verlea (Немачка).
Игор Тохољ је о овом избору рекао: “Овогодишња селекција Eco Dox сачињена је од 6 документарних филмова чији протагонисти нуде алтернативе, како у начину живота, тако и у приступу актуелним проблемима планете Земље. Они храбро проширују видике, видећи шуму уместо једног дрвета”.
У пратећем програму фестивала, 24. јула традиционално ће бити одржана и еколошка панел-дискусија. Овога пута ће се из угла кинематографије разговарати на тему „Климатске промене – мењају еколошку свест јавности“.
31. издање Фестивала европског филма Палић одржаће се од 20. до 26. јула 2024. године, на Палићу и у Суботици. На овогодишњем фестивалском издању публика ће бити у прилици да погледа више од 140 филмова у 17 селекција, а у фестивалском програму учествоваће преко 100 филмских професионалаца из земље и иностранства, који ће боравити на Палићу.
Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни пријатељи и медијски партнери.
Спонзор – пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике.

извор: КомуникАрт

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *