Селекција „Нови мађарски филм” на 31. Фестивалу европског филма Палић

У оквиру 31. Фестивала европског филма Палић, који се ове године одржава од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, биће представљена селекција „Нови мађарски филм” у којој ће се наћи шест остварења из ове земље: “Без ваздуха” редитељке Каталин Молдоваи, “Плави пеликан” (László Csáki), “Неке птице” (Daniel Hevér), “Смрт голмана” (Siflis Zoltán), “Све о Лефковичима” (Ádám Breier), и “Земелвајс” (Lajos Koltai). Улаз на све пројекције је бесплатан.
Филмови у овој селекцији биће на репертоару од 21. до 26. јула, у 19х у биоскопу Еуросинема. Као и претходних година, Фестивал европског филма Палић овај програм реализује у сарадњи са Националним филмским институтом Мађарске (Nemzeti Filmintezet/National Film Institute Hungary).

Без ваздуха, кадар из филма
Без ваздуха, кадар из филма

У филму “Без ваздуха”, наставница у средњој школи започиње апсурдну борбу да се оправда када је један родитељ оптужује да промовише хомосексуалност међу ученицима, након што је својим 17-годишњим ученицима препоручила „Тотално помрачење“ Агњешке Холанд, како би боље разумели Рембоово дело. Она мора да одлучи да ли да се заложи за вредности које заступа или да се тихо повуче.
Радња анимираног филма “Плави пеликан” одиграва се у Мађарској деведесетих година прошлог века, када је путовање напокон могуће, али није приуштиво. Фалсификовањем међународних возних карата, три младића пружају прилику целој једној генерацији да искуси спољашњи свет.

Неке птице, кадар из филма
Неке птице, кадар из филма

Филм “Неке птице” је о Бели, који има осећај да се свет уротио против њега када га син смести у старачки дом. Овде се среће са бунтовном тинејџерком Зое која је осуђена на друштвени рад. Док Зое очајнички покушава да се повеже са својом самохраном мајком, Бела жели свима да докаже да може да живи независно како би могао да се врати кући. Упркос разлици од скоро шездесет година, њихове их сличности и усамљеност претварају у савезнике.

Смрт голмана, кадар из филма
Смрт голмана, кадар из филма

Документарни филм “Смрт голмана” бави се животом Гезе Шифлиша, који је рођен 1907. године у Суботици, у Аустроугарској монархији. Између 1927. и 1928. бранио је у екипи суботичког ФК САНД, након чега прелази у будимпештански ФК Ференцварош. Као Фрадијев голман, био је члан тима који је на турнеји по Јужној Америци 1929. године победио тадашњег светског шампиона, екипу Уругваја. Пет пута је наступио у репрезентацији Југославије, а 1928. године учествовао је на Олимпијским играма одржаним у Амстердаму.

У филму “Све о Лефковичима”, након женине смрти, тврдоглави тренер бокса се сложи са својим отуђеним јеврејским ортодоксним сином да га пусти да тугује у својој кући. Током седмодневне шиве, отац и син морају да се суоче са својим старим замеркама.

Филм “Земелвајс” прати дешавања 1847. године када мистериозна епидемија бесни у породилишту у Бечу, док доктор Игнац Земелвајс покушава да победи породиљску грозницу противећи се свим традиционалним теоријама.
31. издање Фестивала европског филма Палић одржаће се од 20. до 26. јула 2024. године, на Палићу и у Суботици. На овогодишњем фестивалском издању публика ће бити у прилици да погледа 150 филмова у 17 селекција, а у фестивалском програму учествоваће преко 100 филмских професионалаца из земље и иностранства, који ће боравити на Палићу.
Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни пријатељи и медијски партнери.
Спонзор – пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике.

извор: КомуникАрт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *