Свечано отворен други Нови Сад филм фестивал – Разговор са оскаровцем Иштваном Сабо сутра отворен за јавност

У Новом Саду почело је друго издање интернационалног такмичарског фестивала дугометражног играног филма, Нови Сад филм фестивал, који је ове године окупио велика имена из кинематографије, Оскаровце, а публици доноси више од 30 филмова, седам премијера и то са четири контитента.

На синоћној церемонији свечаног отварања, званично су проглашени овогодишњи лауреати – Зоран Перишић, ком је в.д. директор Филмског центра Србије, Иван Карл, уручио награду за допринос интернационалном развоју анимације и визуелних ефеката, Оливера Катарина, добитница награде за допринос домаћој кинематографији, која се синоћ обратила путем видеа, док ће њеном сину бити уручена награда на затварању фестивала и Иштван Сабо, лауреат за допринос интернационалној кинематографији, којем ће награда бити додељена сутра, 21. септембра.

Након доделе награда, у 19 часова, на Академији уметности у Новом Саду, биће организован разговор са Иштваном, добитником Оскара за најбоље страно остварење за филм Мефисто, који ће бити отворен за јавност. Иштван Сабо мађарски је режисер и жива легенда светског филма. Поред Оскара, Сабо је номинован још три пута за најпрестижнију филмску награду Оскара за филмове Confidence, Colonel Redl и Hanussen. Његови филмови су два пута номиновани за Златни глобус, а Colonel Redl  је награђен БАФТА признањем и наградом жирија на Канском фестивалу. Сценарији за филмове Sweet Emma, Dear Böbe  и Sunshine  су освојили награду Европске Филмске Академије за најбољи сценарио, као и специјалну награду жирија у Берлину. The Day of Daydreaming  и 25 Fireman’s Street  су освојили награде у Локарну. Father grand pri на Московском филмском фестивалу. Улаз је слободан, а због ограниченог броја места, потребне су пријаве. Више детаља можете пронаћи на друштвеним мрежама Нови Сад филм фестивала.

Међу седам најављених премијера, у главној такмичарској селекцији интернационалног филма, на фестивалу су се десиле већ три, а у питању су националне премијере филмова Voy, Voy, Voy!, египатског кандидата за Оскара, редитеља Омара Хилала и Шалша, хорор-комедије редитеља Дражена Жарковића, као и регионална премијера филма HWJN редитеља Yasir Alyasiri.

Све до 22. септембра посетиоце очекују још две националне и две регионалне премијере: дебитански дугометражни и играни филмови Лена и Владимир (Северна Македонија), редитеља Игора Алексова и The quiet maid (Шпанија), сатирична драма редитеља Мигел Фауса, као и Her body (Словачка и Чешка), чешке списатељице и редитељке Натали Цисаровске, која се показала као веома успешна у кратком и документарном филму, да би ово сада било њено дебитантско остварење и Jigarthanda Double X (Индија), тарантиновска вестерн комеди драма редитеља Картика Субараџа, за коју је занимљиво да се легенда светског глумишта, Клинт Иствуд, појављује дигитално реконструисан.

Од домаћих остварења, у оквиру селекције А Сад Нови публика ће за викенд имати прилике да погледа филм који је освојио публику на прво гледање и који описују као један од најаутентичнијих израза домаће кинематографије у последњих неколико деценија. У питању је остварење За данас толико, Марка Ђорђевића, које прича причу о обичним људима, као и остварење Корак, редитеља Игора Павловића, анимирани, спекулативни фиктивни филм који осликава унутрашњу борбу младића кроз његове покушаје да аутентично разуме свет у ком се задесио, али ком не припада.

Поред ових, публика на другом издању Нови Сад филм фестивала има прилике да погледа и филмове у такмичарској селекцији средњошколског филма, такмичарског селекцији студентског филма, затим у такмичарској селекцији Game Cinematic, која повезује филм и ИТ сектор, те је Нови Сад филм фестивал једини фестивал са том селекцијом, као и остварења у ревијалним селекцијама Еко филм и Документарни филм.

Фестивал се ове године одржава на осам локација: Културни центар Новог Сада, Neoplanta Open Air у дворишту Културног центра Новог Сада, Академија уметности Нови Сад, Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Гимназија „Лаза Костић“, Arena Cineplex, књижара Zenit books и Културна станица Свилара.

Цео програм другог Нови Сад филм фестивала можете погледати на сајту: nsff.rs, а такође програм можете преузети и у пдф формату. Улазнице за све пројекције филмова могу се пронаћи само на meeting point Нови Сад филм фестивала, што је испред Културног центра Новог Сада.

Још један Оскаровац на Нови Сад филм фестивалу

Данас, 20. септембра, биће отворена и изложба Снага љубави, у 19 часова, у Културној станици Свилара, посвећена једном од најпознатијих филмских и телевизијских сценографа, Властимиру Гаврику, добитнику Оскара са групом сценографа за филм Николај и Александра. У оквиру изложбе биће и пројекција истоименог документарног филма о овом великом филмском раднику.

Културни центар Новог Сада од данас биће место Изложбе плаката филмских селекција Нови Сад филм фестивала, по мотивима лего ликова, аутора Данила и Матеја Бојата, младих новосадских стручњака за лего фигурице.

Журка Љубав и концерт Божа Врећа у финалу фестивала

У финалу овогодишњег издања Нови Сад филм фестивала биће и журка Љубав, 21. септембра у 18 часова, на Neoplanta Open Air-u у дворишту Културног центра Новог Сада, која ће ове године бити хуманитарног карактера и за коју је потребна пријава, а информације о томе пронађите на Инстаграм профилу NoviSadFilmFestival. Фестивал ће бити затворен концертом познатог балканског уметника, Божа Врећа, уз пратњу оркестра Kамерата Нови Сад, на Великој сцени Српског народног позоришта, 22. септембра, за шта се улазнице могу пронаћи на продајним местима Гигстикс-а, као и онлајн на њиховом сајту: gigstix.com

Све о Нови Сад филм фестивалу можете пронаћи на званичном сајту nsff.rs и на друштвеним мрежама: Инстаграм и Фацебоок профилима – NoviSadFilmFestival. Фестивал су подржали: Град Нови Сад, Министарство културе Републике Србије, Културни Центар Новог Сада, Филмски центар Србије, Schweppes, Converse, Стојанов, Kalem by Zak, Maxim and co. Спонзор Open air-a је Неопланта. Генерални спонзор фестивала је Blanc 1664.

извор: нсфф

фото: В. Величковић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *