“Светлост бледи” Федона Папамихаела и “Човек магнет” Густа Ван Дер Бергеа сутра на програму Фестивала европског филма Палић

31. Фестивал европског филма Палић – 2. дан

Другог фестивалског дана, у недељу 21. јула, на Летњој позорници на Палићу ће у Главном такмичарском програму у 21ч бити приказано остварење “Светлост бледи” Федона Папамихаела, овогодишњег лауреата награде “Александар Лифка” у категорији иностраних стваралаца, а од 23ч филм “Човек магнет” Густа Ван Дер Бергеа.
У филму “Светлост бледи” Клара, модел из Грузије, која сада живи у Лос Анђелесу, добија посао у Грчкој и са собом води своју девојку Елу на одмор на острву. Алтин, Ветон и Еди су млади илегалци из Албаније, део групе илегалних радника који живе у напуштеном хотелу на обали. Клара и Ела истражују локацију када се догоди незгода. Албанци не говоре ни реч енглеског. Различити светови се сударају и неспоразуми доводе до тога да ситуација брзо прерасте у насиље и освету. Разоткривајући тешку ситуацију друштвене групе од суштинског значаја за грчку економију, ова прича истиче последице страха, предрасуда и експлоатације.
Главни јунак филма “Човек магнет” је Луциен који поседује моћи магнета и на необјашњив начин уме да привуче себи како сав прибор за јело тако и све предмете од метала који му се нађу у близини. Међутим, отац му забрањује да тај таленат показује икоме. Он потајно сања о животу забављача и машта о тренутку који би га винуо у тај свет. Када избија Први светски рат среће се са путујућим циркусом, придружује им се и у исто време некако постаје и њихов члан и одрастао мушкарац који је у стању да самостално води сопствени живот.
У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу ће на репертоару бити филмови “Светла” Беате Парканове (18х) и “Заувек – заувек” Ане Бурјачкове (20х)
У филму “Светла” шестогодишња Амалка искључена је из породичне свађе. Проводи идилично поподне на језеру са баком и деком, а касније сазнаје да је цела збрка била због плана њене мајке да се одвоји и живи као уметница у Прагу.

Заувек, заувек - кадар из филма
Заувек, заувек – кадар из филма

Филм “Заувек-заувек” смештен је у Кијеву касних 1990-их и представља узнемирујући портрет младих и бунтовних док маневришу љубављу, истражују своју сексуалност, и играју окрутне игре, у којима никада нема победника.
У селекцији “Галиција у фокусу”, у Малој сали “Мира Бањац” биоскопа Абазија, у 19 часова на програму је филм “Обод” Алберта Грације, где радња почиње Дамиановим учешћем у телевизијском шоу програму где побеђује лојајност.
У селекцији “Нови мађарски филм”, у Биоскопу Еуросинема у Суботици ће у 19 часова бити приказан филм “Без ваздуха” редитељке Каталин Молдоваи. У овом филму, наставница у средњој школи започиње апсурдну борбу да се оправда када је један родитељ оптужује да промовише хомосексуалност међу ученицима, након што је својим 17-годишњим ученицима препоручила „Тотално помрачење“ Агњешке Холанд, како би боље разумели Рембоово дело.
Први филм у селекцији “Еко Доџ” је “Држећи небо” Питера Ван Екеа, а биће приказан у Арт Биоскопу “Лифка” у Суботици у 17 часова. Док копачи злата загађују реке, шамани умиру, прашума нестаје и земља се загрева, Дави Копенава, шаман, поглавица, и познати портпарол племена Јаномами, бори се против ових претњи више од 40 година. Изнова и изнова путује по свету бранећи свој народ од бескрајне колонизације.
У Арт Биоскопу “Лифка” у Суботици, у селекцији “Нови европски документарни филм” од 19 часова ће бити приказано остварење “Април у Француској“ Давида Боарета. Април, петогодишња девојчица из Енглеске, несрећна је што се сели у Француску. Из Париза прелази у мало средњовековно село на југозападу Француске у коме је живео њен прадеда. Тамо је убеђена да он само спава у гробљу и да ће се вратити да буде са њом. Док га чека, упознаје његове старе пријатеље. Са њима ће се отворити према свету, открити своје унутрашње ја и заузврат заувек трансформисати одрасле око себе.
У оквиру специјалних пројекција, од 16 часова у Малој сали “Мира Бањац” Биоскопа Абазија биће приказан програмски блок “На екрану – откријте Европу кроз филм и фудбал” са краткометражним филмовима “Са стране” (Hortense Gélinet), “Звиждаљка” (Grzegorz Zariczny) , “Мич-меч” (Géza M. Tóth), “Тренер” (Ben Adler), “Контролни пункт” (Juulia Kalavainen), “Међународна утакмица” (Sven Schrader, Nadine Schrader), “Волим хулигане” (Jan-Dirk Bouw) и “Слободан ударац” (Bernabé Rico).
У програму “Млади дух европе”, у Биоскопу Абазија ће од 22х бити приказани филмови “Земља планина” Олге Косановић, “Иду дани” Игора М. Тохоља, “Хаљина за финале” Мартине Мештровић, и “Љубавница Авињона” (Manuel Fernández Ferro).
У пратећем програму фестивала, у 16:30 у Биоскопу Абазија, биће отворена изложба “Седам карикатура за седму уметност”, Галерије савремене карикатуре Миленко Косановић.
На Великој тераси на Палићу, за 17х је заказан разговор са Аницом Добром, добитницом награде “Александар Лифка” у категорији домаћих стваралаца.
У 23х у Биоскопу Абазија биће одржана фестивалска журка уз наступ групе Matatas.
Цена једнодневне улазнице за два филма Главног такмичарског програма је 300 динара. Улазнице за овај програм могу се купити на благајни Летње позорнице од 20. до 26. јула 2024. године, од 20.00 часова.
У случају лоших временских услова, филмови такмичарског програма ће се приказивати у биоскопу Еуросинема (Отворени универзитет Суботица, Трг цара Јована Ненада 15) у предвиђеном термину.
Цена једнодневне улазнице за два филма такмичарске селекције Паралеле и судари је 200 динара. Улазнице за програм Паралеле и судари могу се купити на благајни биоскопа Абазија на Палићу пола сата пре почетка пројекције.
Улаз на све остале фестивалске пројекције је бесплатан!

извор: КомуникАрт ( Моника Хусар)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *