Паво Маринковић: Да бисте направили босански лонац, онај најсиромашнији ће донети лук, а најбогатији месо

Четвртог дана 31. Фестивала европског филма Палић, у уторак 23. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су директор фотографије Чаба Банто и глумац Домокош Сабо, продуценткиња Вања Сремац, редитељ Андраш Фешош и глумац Ласло Кесег, редитељ Паво Маринковић, редитељка Мете Карла Албрехтсен, Ева Деметер из Alexandre Trauner Art/Филм Фестивала у Солноку, Мирона Раду – ауторка пројекта “Њена прича, њена будућност – Оснаживање жена у филмској индустрији“ и Драган Крстић, аутор књиге „Филм у светлу естетике и методике наставе“.
Чаба Банто, директор фотографије филма „Калманов дан“ који је приказан претходног фестивалског дана у оквиру Главног такмичарског програма, истакао је да је јако срећан што је био део екипе филма и што је могао да ради са редитељем Саболчем Хајдуом. „Сарађујем са њим последњих 10 година и надам се да ћемо још успети да урадимо више пројеката“, додао је Банто. „Од почетка смо имали идеју да снимамо дуге кадрове, највише због дужине дијалога и текста. Одлучили да оставимо гледаоце да испрате те кадрове с дужим разговорима“, закључио је он.

Вања Сремац
Вања Сремац, извршна продуценткиња филма „Кад сване дан“ Рунара Рунарсона, који је на програму четвртог фестивалског дана у Главном такмичарском програму, нагласила је значај приказивања филма у програму „Известан поглед“ у Кану за даљи успех филма. „Отворити овај програм је остварење снова за све нас и једва смо дочекали да одемо тамо. Након тога су могућности нарасле и сви су почели да се распитују за филм“. Говорећи о самом филму, Вања Сремац је истакла: „Рунару је визуални израз јако битан. Он је хтео сместити овај филм у један дан, од једног заласка сунца до другог. И то у периоду године када је дуг дан и ниско сунце, за које је знао да ће допринети атмосфери овог филма. Мислим да је у томе стварно успео“.
Андраш Фешош, редитељ филма „Суочен са гравитацијом“, приказаног претходне вечери у програму „Паралелеле и судари“, о доласку на Фестивал европског филма Палић је рекао: „За нас је ово јако битан фестивал, нарочито јер су у питању награде на европском нивоу. Јако смо задовољни и самом пројекцијом и реакцијом публике“. Фешош је говорио и о теми његовог остварења: „Ово је табу тема и код нас и у генерално у Европи. Велики је број самоубистава и о томе се не прича отворено. Мислим да би требало много више да се говори о овом проблему“.
Паво Маринковић, редитељ филма „Босански лонац“ који се приказује у оквиру селекције „Паралеле и судари“ четвртог фестивалског дана, осврнуо се на пријем његовог филма у Аустрији, где се и одиграва његова радња: „Аустријска критика је препознала метафоричност у називу филма и заправо су имали право. Да бисте направили босански лонац, онај најсиромашнији ће донети лук, а онај најбогатији ће донети месо. Битни су та солидарност и заједништво, које Европи практично недостаје. Постајемо себични, несолидарни, егоцентрични. Тај елемент је доста битан и посебно је препознат на Западу“. Паво Маринковић је констатовао да је ово филм о губитку самог себе, губитницима и губитништву, те додао се ради о његовом најличнијем филму. „Ја нисам главни јунак Фарук, али постоје велике сличности“, закључио је хрватски редитељ.
Петог фестивалског дана, у среду 24. јула на Летњој позорници на Палићу, у Главном такмичарском програму у 21х ће бити приказано остварење “Андреина љубав” Мануела Мартина Куенке, а од 23х филм “Синови” Густава Мелера.
У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу ће на репертоару бити филмови “Рана оклевања” Селмана Наџара (18х) и “8 призора на језеру Бива” редитеља Марка Рата (20х).
Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

извор: КомуникАрт

фото: Дамир Вујков

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *