Сутра на програму Фестивала европског филма Палић додела награда и “Други чин” Квентина Дипијоа

Седмог, последњег фестивалског дана, у петак 26. јула на Летњој позорници на Палићу, у 21ч биће додељена фестивалска признања најбољим европским остварењима, након чега ће у Главном такмичарском програму ван конкуренције бити приказан “Други чин” Квентина Дипијоа.
У овом филму Флоренс жели да упозна Давида, човека у кога је лудо заљубљена, са својим оцем. Али Давид није толико заинтересован за њу, те одлучује да је баци у загрљај свом пријатељу, Вилију. Ликови се срећу у ресторану усред ничега.


У програму Специјалне пројекције, у Биоскопу Абазија од 18 часова биће приказано документарно остварење “Топли филм” редитеља Драгана Јовићевића. Након бурне реакције таблоида поводом снимања једног српског филма са геј тематиком, двојица младих глумаца започињу истраживање на тему представљања ЛГБТИQ особа кроз историју југословенске кинематографије, али и свих друштвених околности које су утицале на различите третмане ових ликова.
У селекцији “Нови мађарски филм” у Биоскопу Еуросинема у Суботици, од 19 часова на програму је филм “Земелвајс”. Године 1847. мистериозна епидемија бесни у породилишту у Бечу, док доктор Игнац Земелвајс покушава да победи породиљску грозницу тако противећи се свим традиционалним теоријама.
У селекцији “Eco Dox” у Арт Биоскопу “Лифка” у Суботици од 17 часова на програму је филм “Свет по мом тати” Марте Коварове који приказује заједнички сан једног физичара и његове ћерке уметнице о ефикасном решењу за спас планете. Заједно, уз хумор, одлазе на много различитих места где их нико не очекује нити им жели добродошлицу. На свом путовању покушавају да нађу не само пут кроз свет климатске политике и моћи иза ње, већ и начин да међусобно сарађују.
Филм “Рикардо и сликарство” Барбета Шредера биће приказан у истом простору од 19 часова у оквиру селекције “Нови европски документарни филм”. Овај филм је портрет сликара Рикарда Кавала који је свој живот посветио сликарству. Од Буенос Ајреса до Бретање, преко Париза и Перуа, овај филм је позив да се удубимо у историју сликарства, али и да откријемо живот једног изузетног човека који је, уз једноставност и понизност, увек био потпуно посвећен, па чак и пренео своју страст на децу свог села.
У селекцији “EFA Shorts”, у Малој сали “Мира Бањац” биоскопа Абазија, од 17 часова на програму су филмови “27” (Флора Ана Буда), ”Сети се како сам јахала белог коња” (Ивана Бошњак Волда, Томас Џонсон Волда), “Енриков рођендан” (Francesco Sossai), “У шуми су људи” (Szymon Ruczyński) и “Зун” (Jonatan Schwenk).
У 23х часова у Биоскопу Абазија биће одржана и завршна фестивалска журка.
Цена улазнице за Главни такмичарски програм је 300 динара. Улазнице за овај програм могу се купити на благајни Летње позорнице од 20.00 часова.
У случају лоших временских услова, филм такмичарског програма ће бити приказан у биоскопу Еуросинема (Отворени универзитет Суботица, Трг цара Јована Ненада 15) у предвиђеном термину.
Улаз на све остале фестивалске пројекције је бесплатан!
Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

извор: КомуникАрт (Моника Хусар)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *