Доделом признања најбољим европским остварењима свечано је затворен 31. Фестивал европског филма Палић

Свечаном церемонијом доделе фестивалских признања најбољим европским остварењима, као и пројекцијом филма „Други чин“ Квентина Дипијоа, у петак 26. јула на Летњој позорници на Палићу затворен је 31. Фестивал европског филма Палић.

Међународни жири програма Паралеле и судари је доделио специјално признање за сценарио филма „Босански лонац“ Пава Маринковића, док је за најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и Судари проглашен филм „Паноптикон“ Џорџа Сихарулиџеа.

Паво Маринковић, који је био и један од гостију фестивала, захвалио се публици видео поруком и додао: „Овај филм је већ пуно пропутовао, и толико пута сам био позван на доделу награда али никад нисмо добили ништа. Хвала жирију, јер није толико очигледан избор наградити комичну драму“.

Дата Чачуа, филм Паноптикон, најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и судари, фото Дамир Вујковић
Дата Чачуа, филм Паноптикон, најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и судари, фото Дамир Вујковић

Дата Чачуа, главни глумац у филму „Паноптикон“, примио је награду на Летњој позорници на Палићу. „У име целокупне екипе филма, желим да се захвалим фестивалу на овој сјајној награди. Мој лик у филму Сандро осећа се збуњено током читавог филма, али на крају, он је ипак успео да пронађе неку наду. Надам се да ће и људи из моје генерације успети да нађу ту наду“, рекао је Чачуа.

Милош Ивановић, продуцент, филм 78 дана, Горки Лист награда публике, фото Дамир Вујковић
Милош Ивановић, продуцент, филм 78 дана, Горки Лист награда публике, фото Дамир Вујковић

Горки лист награду публике за филм “78 дана” уручила је Александра Ерцеговац, дигитал маркетинг менаџер бренда Горки Лист и ВОДАВОДА. У име екипе филма награду је примио продуцент Милош Ивановић и захвалио се дирекцији фестивала што је у програм уврстила “један необичан филм”, јер верује да је то можда била и тешка одлука. “Вечерас се највише захваљујем публици која је то препознала”, додао је Ивановић.

Награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма добио је филм „Девојка са иглом“ редитеља Магнуса фон Хорна.

„Снимио сам три дугометражна играна филма у животу, и сва три су добила награду на Фестивалу европског филма Палић. То је велика част и веома сам захвалан фестивалу. Надам се да ћу следећом приликом успети да дођем на Палић“, рекао је Магнус фон Хорн у видео поруци.

Међународни жири Главног такмичарског програма доделио је специјално признање филму „Човек магнет“ Густа ван ден Бергеа.

„Ово је фантастично. Мораћу једног дана да се вратим и освојим главну награду. Волим вас све“, изјавио је Густ ван ден Берге у видео поруци приказаној на Летњој позорници.

Рунар Рунарсон, Награда Палићки торањ за најбољу режију, фото Дамир Вујковић
Рунар Рунарсон, Награда Палићки торањ за најбољу режију, фото Дамир Вујковић

 

Редитељ Рунар Рунарсон, добитник награде Палићки торањ за најбољу режију, за филм „Кад сване дан“, стигао је на Палић специјално поводом овог признања и на Летњој позорници се обратио присутнима речима: „Људи се често питају шта у ствари редитељ ради, и зашто глумци не би могли сами да одраде свој посао. Али мало је компликованије од тога. Редитељ би требало да има визију и да нађе људе који су бољи од њега у различитим аспектима стварања филма. Такође, мора да мотивише људе да реализују ту визију. Ово није награда само мени, већ и свим овим људима који чине да ја добро изгледам с времена на време“.

Добитник Златног торња за најбољи филм у Главном такмичарском програму фестивала је остварење „78 дана“ редитељке Емилије Гашић.

Емилија Гашић је приликом пријема награде рекла: „И даље сам под утиском данашњег дана. Ово је наша домаћа премијера и јако сам узбуђена што смо почели баш овде, и добили две награде“. Она се захвалила публици што је добро примила филм, фестивалу и жирију, али и свим учесницима на фестивалу који су дошли на Палић. „То су велика имена европског филма и стварно је велика част примити главну награду, поред свих њих у такмичарском програму“, закључила је редитељка из Србије.

Овогодишње, 31. издање Фестивала европског филма Палић, одржано је од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал је одржан на више локација, међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуросинема, Абазија и Лифка. На овогодишњем издању, у предфестивалском и фестивалском програму публика је могла да погледа преко 150 филмова у укупно 17 селекција, а у фестивалском програму учествовало је више од 100 филмских професионалаца из земље и иностранства, који су боравили на Палићу.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

Спонзор – пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике.

извор: КомуникАрт

фото: Дамир Вујковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *