Свечаним уручењем награда „Александар Лифка“ Аници Добри, Федону Папамихаелу и Адемиру Кеновићу – отворен 31. Фестивал европског филма Палић

Овогодишње, 31. издање Фестивала европског филма Палић свечано је отворено на Летњој позорници на Палићу у суботу 20. јула. На отварању су се присутнима обратили Миланка Костић, чланица Градског већа Суботице задужена за област образовања и културе, Миомир Ђорђевић, државни секретар у Министарству културе, и Маја Гојковић, председница Покрајинске владе.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић
Председница Покрајинске владе Маја Гојковић

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић поручила је да је реч о манифестацији која представља празник филмске уметности и која је деценијама уназад међу најважнијим културним догађајима у Србији и региону.
„Фестивал европског филма Палић је место на коме се сусрећу савремена европска кинематографија и традиција ауторског и уметничког филма и из године у годину добија на квалитету и угледу и изнова доказује зашто је један од званично најузбудљивијих уметничких фестивала у Европи“, рекла је председница Покрајинске владе.

Адемир Кеновић
Адемир Кеновић,

Мирослав Могоровић, програмски директор фестивала, уручио је Регионалну Лифку редитељу Адемиру Кеновићу и том приликом изјавио: “Велика ми је част и лично задовољство да имам прилику да уручим награду свом пријатељу и колеги, неком ко је дефинисао кинематографију не само бивше Југославије, него наставља то да ради и у ономе што сада називамо регионом. Оно што је заједничко у његовом редитељском и продуцентском раду је топлота и љубав према животу коју уме да пренесе не само публици, него и свима око себе. Зато сам јако срећан што имамо прилику и да ми поделимо део нашег традиционалног гостопримства са господином Адемиром Кеновићем”.
Адемир Кеновић је приликом пријема награде рекао: “Хтео бих да се захвалим свим оним људима који омогућавају да се ови филмови, које смо ми радили, праве. Затим, свим пријатељицама и пријатељима, колегиницама и колегама, које су учествовале у стварању тог блага нашег југословенског, и сада регионалног филма. На крају, хтео бих да се захвалим пријатељу Ралету Зеленовићу, који је успео, поред доста изазова, да оствари и реализује овакав фантастичан догађај, са вама свима који га подржавате. Хвала вам”.

Федон Папамихаел
Федон Папамихаел

Мирослав Могоровић уручио је награду и лауреату награде “Александар Лифка” у категорији иностраних стваралаца, директору фотографије Федону Папамихаелу. “Као фестивал почели смо да уручујемо награде не само глумцима и режисерима које сви знају када помислите на неки филм. Због тога сам веома срећан да уручим награду једном директору фотографије. Сигуран сам да сте сви видели макар један Федонов филм, а ако се заинтересујете, схватићете да сте видели и више од једног”, истакао је Могоровић.
Федон Папамихаел се присутнима обратио речима: “Велика ми је част што долазим у вашу земљу јер гајим посебне везе са Србијом. Рођен сам у Грчкој, а судбина ме је довела у Америку. Међу многим мојим европским пријатељима, већина су Срби. Веома рано сам се упознао са шљивовицом и Бреговићевом музиком, а снимио сам и један филм у Црној Гори за који је Бреговић радио музику. Било ми је драго што сам на церемонији видео одломке из филмова Хотел од милион долара и Небраска, које сам снимио пре више од 20 и 10 година. Уверавам вас да ћу наставити овим да се бавим, јер не могу да замислим да радим нешто друго”. Федон Папамихаел је публику позвао да погледа његов редитељски филм “Светлост бледи” који је на програму другог фестивалског дана, те додао да Балкан сматра својим домом.

Аница Добра
Аница Добра

“Од самог почетка, награде су саставни део њене глумачке каријере: од Златне арене до Стеријине награде, од Царице Теодоре до награде Зоран Радмиловић и Златне камере, најпризнатије немачке награде. Од Пуле, Монпељеа, Вишија, Минхена, до Палића. Награда “Александар Лифка” коју вечерас додељујемо Аници Доброј сврстава је у ред оних који су оставили дубок траг у нашој кинематографији. Прикључује се Милени Дравић, Бати Живојиновићу, Мири Бањац, Љубиши Самарџићу, Еви Рас, Александру Берчеку, Мири Карановић, Микију Манојловићу, Славку Штимцу, Милени Зупанчић, Радету Шербеџији. Аница Добра у животу, и Аница одлична на филму”, истакао је Зеленовић.
Аница Добра је по пријему награде рекла: “Размишљајући о томе како је дошло до тога да ја вечерас уопште стојим на овом месту, и делим са вама ове важне тренутке за мене, помислила сам да то ипак није само због филмова које и ја и ви волимо. Мислим да је и због онога што се дешава пре, онога што стоји испред, а и свега онога што стоји иза једног филма. А то су те неке невидљиве, танане, јако фине нити, које ми глумци мислима преносимо до вас. А ви их, на сву срећу, препознајете.”
По завршетку свечане церемоније, главни такмичарски програм отворен је пројекцијом филма “Сва лица доброте” редитеља Јоргоса Лантимоса. Овај филм је триптих који прати човека без много избора, који покушава да преузме контролу над својим животом; полицајца који је узнемирен што је његова жена која се, након што је нестала, вратила као потпуно другачија особа; и жену одлучну да пронађе неког посебног са необичним вештинама. У главним улогама су Ема Стоун, Вилем Дафо, Џеси Племонс, Маргарет Кволи, и Хонг Чау.
Главни такмичарски програм наставља се у недељу 21. јула на Летњој позорници Палић, пројекцијама филмова “Светлост бледи” Федона Папамихаела, овогодишњег лауреата награде “Александар Лифка”у категорији иностраних стваралаца (21х), и “Човек магнет” Густа Ван Дер Бергеа (23х). Такмичарски програм Паралеле и судари биће отворен истог дана у Биоскопу Абазија на Палићу, пројекцијама филмова “Светла” Беате Парканове (18х) и “Заувек – заувек” Ане Бурјачкове (20х).
У недељу 21. јула почињу пројекције и у селекцијама Млади дух Европе, Галиција у фокусу, Нови мађарски филм, Ецо Доџ, Нови европски документарни филм, уз специјалне пројекције у оквиру селекције “На екрану – откријте Европу кроз филм и фудбал”. Филмски програм фестивала одржава се на четири фестивалске локације: Биоскоп Абазија (Палић), Биоскоп Еуросинема (Суботица), Арт Биоскоп Александар Лифка (Суботица), и Летња позорница на Палићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *