Аница Добра, Федон Папамихаел и Адемир Кеновић лауреати награда “Александар Лифка” на 31. Фестивалу европског филма Палић

На 31. издању Фестивала европског филма Палић, које ће бити одржано од 20. до 26. јула 2024. године, на Палићу и у Суботици, традиционално ће бити додељене награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији.
Овогодишњи добитници престижног признања су глумица Аница Добра у категорији домаћих стваралаца, директор фотографије Федон Папамихаел у категорији иностраних стваралаца, и редитељ Адемир Кеновић коме ће бити додељена Регионална Лифка.

Аница Добра, фото Небојша Бабић
Аница Добра, фото Небојша Бабић

Глумица Аница Добра једна је од најпрестижнијих српских и југословенских глумица на европској и интернационалној филмској сцени.

Федон Папамихаел, фото Елена Глазова
Федон Папамихаел, фото Елена Глазова

Федон Папамихаел, награђивани директор фотографије, рођен је у Атини, а потом се преселио са породицом у Немачку где је 1982. године завршио школовање на Ликовној академији у Минхену. Фоторепортерски рад довео је Федона у Њујорк 1983. године, када је полако почео да улази у свет филма. Његов први кратки филм, 35мм црно-бели „СПУД“ на 35мм, донео му је награду за најбољу фотографију на „Cork“ Филм Фестивалу у Ирској. Након позива Џона Касаветеса, његовог рођака и каснијег сарадника, Федон се преселио у Лос Анђелес. Наставио је да ради на кратким и експерименталним филмовима, али је започео и каријеру директора фотографије за Роџера Кормана, за кога је снимио седам филмова у року од две године.
Федон у својој радној биографији има преко 40 дугометражних филмова као директор фотографије. Међу познатим остварењима на којима је радио су “Хотел од милион долара” Вима Вендерса, “Странпутице”, “Потомци” и “Небраска” Александера Пејна, “Идентитет”, “У 3:10 за Јуму” “Ход по ивици”, “Индијана Џонс и артефакт судбине” Џејмса Манголда, „Њ” Оливера Стоуна, и многе друге. За рад на хваљеном црно-белом филму „Небраска”, Федон је добио номинацију за Оскара, БАФТА номинацију и АСЦ номинацију, као и друга признања. Поред свог рада на дугометражним филмовима, Федон је снимао и режирао преко 100 реклама, музичке спотове, а радио је и на телевизији. Живи у Лос Анђелесу и Атини.

Адемир Кеновић, фото Алмин Зрно
Адемир Кеновић, фото Алмин Зрно

Адемир Кеновић (Сарајево, 1950.) је босанско-херцеговачки режисер, продуцент и сценариста.Студирао је на Универзитету у Сарајеву и дипломирао енглески језик и књижевност 1976. године. Потом одлази у САД где је студирао филм и уметност на универзитету Денисон у Охају. 1989. године постављен је за професора на Академији сценских уметности у Сарајеву. Радио је на многим документарним и играним филмовима, као и образовним филмовима за домаће ТВ станице. Током рата у Босни и Херцеговини (1992-95.) режирао је и продуцирао бројне ратне документарне филмове, међу којима је „Сарајево: Улица под опсадом“ приказан широм света и награђен БАФТА наградом. Један је од оснивача „Refresh Production“ у оквиру које се бави продукцијом и дистрибуцијом играних, кратких и документарних филмова и серија. Осим продукције и режије дугих и кратких филмова, режирао је бројне промотивне филмове и рекламе.
Режирао је филмове „Тајни пролаз” (2004.), “Савршени круг” (1997.), “МГМ Сарајево” (1994.), “Сарајево – Улице под опсадом” (1993), “Кудуз” (1989.), “Ово мало душе” (1986.) и многе друге.
Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни пријатељи и медијски партнери.
Спонзор – пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике.

извор: КомуникАрт

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *