У септембру наставак прославе 200. годишњице рођења Бранка Радичевића

После „Пролећних Бранкових дана 2024“ и свечаности у Српском народном позоришту, летњи програми Бранковог кола одржани су у Бањалуци, Крушевцу и Никшићу. Све у знаку прославе два века од рођења Бранка Радичевића.

По традицији дугој више од пола столећа, првог петка у септембру и ове године кренуће познато Бранково коло, највећа песничка и, кроз тај визир, културна манифестација на нашим просторима. Протицаће у знаку прославе 200. годишњице рођења Алексија Радичевића, потоњег Бранка, најчувенијег ђака Карловачке гимназије, славног песника српског романтизма.

Од 6. до 16. септембра ове године одвијаће се 53. Бранково коло у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. Угледни српски песник Славомир Гвозденовић из Темишвара, својом беседом о Бранку Радичевићу и његовој поезији свечано ће отворити 53. Бранково коло у знаку двеста година од песниковог рођења.

У најстаријој српској гимназији, у којој се Алексије Бранко Радичевић школовао (1835-841) наступиће угледни песници који су великом стражиловском песнику, претечи модерне поезије посветили своје песме: Милосав Тешић, Андреј Јелић Мариоков, Анђелко Анушић, Милена Северовић, Растко Лончар, Валентина Милачић, Слађана Миленковић, Никола Раусављевић и Данило Јовановић). Бранкове песме певаће младе оперске уметнице Љепосава Малбаша и Анастасија Мандић, у клавирској пратњи Стевана Јанчића и Ање Риђешић.

Све време, у знаку великог јубилеја, на 53. Бракковом мколу наступаће истакнути и млади наши песници и песникиње, који су своје песме посветили Бранку Радичевићу, међу њима и савремени песник из Јерменије, Бабкен Симоњан. Код „Браанковог чардака“ наступиће и гајдаш Максим Мудринић и појац Миодраг Близанац који ће извести чувену Змајеву песму „Бранкова жеља“. Током манифестације наступиће хор и ансамбл новосадске Змај Јовине гимназије и Хор Карловачке гимназије, са диригентима Јованом Травицом и Милом Радонић, као и појци Карловачке богословије „Свети Арсеније сремац“.

На Бранковом гробу на Стражилову 7. септембра у 10 часова Бошко Сувајџић ће положити цвеће и прислужити свећу, уз своју песму посвећену Радичевићу. На 53. Бранковом колу, биће организован и традиционални „Стражиловски песнички митинг“ (Часлав Ђорђевић, Милан Живановић, Иван Негришорац, Драгица Стојановић, Игор Мировић, Перица Марков, Дамир Малешев, Живко Николић, Јасна Миленовић, Данило Јовановић и други).

На Стражилову свечано ће бити уручене и истоимене награде старе пола века: за укупно песничко дело (Раша Перић) и за најбоље песничке првенце (Марија Стојић и Данило Јовановић). Дабоме, на 53. Бранковом колу, на свечаном затварању 53. Бранковог кола у 11 часова биће уручена и престижна Међународна награда „Бранко Радичевић“, ове године угледном савременом мађарском песнику Иштвану Турцију из Будимпеште, који ће том приликом добити у руке управо штампану у Бранковом колу, и преведену на српски језик нову књигу своје поезије.

У Карловцима и на Стражилову наступиће и драмске уметнице: Ивана Жигон, Милица Грујичић, Даница Петровић и Олга Скерлетовић Ђорђеевић. И глумци ће интерпретирати искључиво Бранкову поезију, а оперски певачи и хорови певати Радичевићеве песме. Све ће бити у том знаку, као уосталом и цела ова година почевши од „Пролећних Бранкових дана 2024“ који су трајали од 15. до 28. марта. Наступиће и талентовани и награђени ђаци-песници и рецитатори Карловачке и других, новосадских гимназија, инспирисани Бранком, Стражиловом и Карловцима, које је припремила карловачка професорица књижевности Јела Марјановић.

На 53. Бранковом колу биће промовисан управо штампан Зборник радова „Живот песничког дела Бранка Радичевића“, који садржи двадесет вредних прилога угледних научника, професора и песника, који су пролетос учествовали на Округлом столу у Карловачкој гимназији у којој се Бранко школовао (1835-1841). Поред осталих, свеже радове потписују: Ненад Николић, Ненад Кебара, Антоније Симић, Милан Громовић, Бојана Кулиџан Громовић, Урош Ристановић, Слађана Миленковић, Валентина Златановић Марковић, Ана М. Зечевић, Будимир Дубак, Даница В. Столић, Милутин Ђуричковић, Маја Белегишанин, Љиљана Павловић Ћирић, Лазар Буква, Александра Мариловић и други.

Затим, појавиће се ускоро и бити промовисана на 53. Бранковом колу драгоцена књига, „Свечане речи – Септембарске беседе на Бранковом колу (1972-2024)“, где се налазе незаборавни есеји о Бранку изговорени на свечаним отварањима Бранковог кола: Стеван Раичковић, Душан Радовић, Десанка Максимовић, Перо Зубац, Драгутин Тадијановић, Милорад Павић, Слободан Селенић, Борислав Пекић, Матија Бећковић, Слободан Ракитић, Рајко Петров Ного, Миодраг Павловић, Стеван Тонтић, Дејан Медаковић, Раша Попов, Светлана Велмар Јанковић, Иван Гађански, Ранко Рисојевић,Алек Вукадиновић, Душко Трифуновић, Драган Колунџија, Милован Витезовић и други. Оба ова зборника приредили су Ненад Грујичић и Растко Лончар.

Ових дана, на шесто страна, у издању Бранковог кола, излази и други том књиге Ненада Грујичића „Коло, коло, наоколо – Стражиловски времеплов: трагови и сећања, цртице и коментари (1972-1992)“, која ће такође бити промовисана на 53. Бранковом колу у знаку прославе 200. годишњице рођења Бранка Радичевића.

Биће организован и велики оперски концерт примадоне Весне Аћимовић у славу непролазног Бранка, где поред чувених старих композитора (Исидор Бајић, Даворин Јенко, Станојло Рајичић и други) премијерно ће бити изведено неколико нових, оригиналних композиција на Бранкове песме кроз надахнуће савремених младих композитора (Ливија Јовчић, Станислава Гајић, Ивана Војновић и Јулија Бал) што ће, уз светлост великог јубилеја, увећати досадашњи збир од преко стотину десет композиција на Бранкове стихове.

По традицији, у саборној цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, 12. септембра у 13.30 часова, биће приређен парастос Алексију Бранку Радичевићу, чиноддејствоваће епископ сремски Василије са карловачким свештенством и младим богословима. Потом, у оквиру „Хришћанских тема“, које трају преко тридесет година, у Карловачкој богословији „Свети Арсеније Сремац“, поводом 230 година од њеног оснивања, биће разговора о молитви, где ће основа бити истоимена Бранкова антологијска песма. Говориће професор Богословије архимандрит Клеопа Стефановић.

На 53. Бранковом колу биће организован, по 33. пут Филозофски симпозијум, ове године на тему „Звездано небо и морални закон“ у знаку 300. годишњице рођења Емануила Канта и 200. годишњице рођења Бранка Радичевић. Наступиће неколико десетина истакнутих фолозофа из наше земље и региона, међу којима и Јован Бабић, Раде Калик, Никола Кајтез, Милан Брдар, Богољуб Шијаковић, Вишња Кнежевић, Саво Лаушевић, Стојан Шљука, Александар Лукић и други. Биће то и подсећање на то да је млади Алексије Радичевић, по одласку с братом Стеваном из Карловачке гимназије (1841), у Темишвару учио мудрољубије, то јест филозофију.

По угледу на Бранка-шахисту, и ове године биће организован песнички шаховски турнир који траје пуних тридесет пет година, Уз искусне играче, Жељка Медара и Дејана Оморјана, играће и млади таленти са песницима и познатим Новосађанима.

Све ово тек је део богатог програма 53. Бранковог кола које ће трајати од 6. до 16. септембра у знаку великог јубилеја: два века од рођења Бранка Радичевића. Рођен у Броду на Сави (1824), школован у Земуну, Сремски Карловцима и Темишвару, Бранко ће тек у Бечу, као студент права (потом и медицине) написати своје чувене стихове: „Ој, Карловци, место моје драго,/ к`о детенце дошао сам амо!“

извор: Бранково коло

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *