Премијера представе „Смрт куца“ у Српском народном позоришту 7. септембра

Представа „Смрт куца“ премијерно ће бити изведена у суботу 7. септембра на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта са почетком у 19:30, улазнице се могу купити на билетарници Српског народног позоришта по цени од 1.000 рсд.
Представу је режирао редитељ Никола Завишић, који је превео И адаптирао комад холивудске звезде Вуди Алена. У представи играју Милован Филиповић И Јована Балашевић, костиме за представу урадила је Сташа Јамушаков, а сценографију Јелена Радовић.

Куц, куц! – Ко је? – То сам ја, Смрт!
У кратком позоришном комаду (мрачној комедији) Вуди Алена „Смрт куца“ средишњи догађај представља једна уврнута, необична ноћна посета: ушушканом, добростојећем трговцу (наравно Жидову!) Нату Акерману изненада, ноћу, долази неочекивана гошћа – Смрт! Нат на све начине покушава да одложи свој одлазак са овог света, и на крају му то пође за руком уз помоћ карташке игре (реми) у којој победи своју (недовољно искварену) Смрт. Добија још један дан! Смрт одлази празних руку да лута градом до истека 24 сата.
Ово је изузетно интелигентно написана мала комедија, а ми смо јој (као ауторска екипа) приступили отворено и са жељом да се играмо и доградимо (с)мисао и хумор Вуди Алена.
Том до-конструкцијом смо начинили позоришну стилску вежбу са цикличном драматургијом: главни јунак (јунакиња) је удвојен – постао је Адам (када га игра Милован Филиповић), односно Ева (када је игра Јована Балашевић) Акерман. Покушали смо да црпимо хумор са извора могућности које нуди промена пола главног јунака, као и да преиспитамо неке општеприхваћене друштвене стереотипе и ту смо се помало одвојили од оригиналне замисли аутора текста. Ипак, био бих радознао да видим како би се Вудију чинило наше виђење његовог света.
Уз неколико пажљиво одабраних референци на различита дела различитих уметника (Бергман, Чехов, Пушкин итд.) желели смо да проширимо хоризонт основне приче аутора и одемо даље, ван граница, апсолутно поштујући тематско-идејну структуру коју је у свом комаду Вуди Ален поставио.
Глумци:
Јована Балашевић
Милован Филиповић
Ауторска Екипа:
Костим:
Сташа Јамусаков
Сцена:
Јелена Радовић
Превод, адаптација, драматургија, режија, дизајн светла, оригинална музика:
Никола Завишић
Продукција:
Тринидад

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *