Лука Кецман и Јарослав Антоњук добитници Награде за животно дело „Мали Принц”

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, чије се 31. издање одржава од 22. до 27. септембра 2024. у организацији Отвореног универзитета Суботица, доделиће овогодишњу Награду за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, Луки Кецману у категорији домаћих стваралаца и Јарославу Антоњуку из Пољске у категорији иностраних стваралаца.
Награду “Отон Томанић”, признање за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе, добиће др Ема Томашевска из Пољске.
Лука Кецман (1962) је професор историје српског позоришта, театролог, писац комада за децу и омладину, и позоришни редитељ. Рођен је у Новом Саду, а гимназију је завршио у Сремским Карловцима. Дипломирао је на Филозофском факултету у Новом Саду, на Одсеку српска књижевност и језик, где је и магистрирао са темом „Драмско обликовање у приповеткама Петра Кочића“. Докторску дисертацију „Петар Кочић на сцени Народног позоришта Републике Српске“ успешно је одбранио на Факултету драмских уметности у Београду и стекао научно звање доктора наука о драмским уметностима из области театрологије. Запослен је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, у звању редовног професора, ужа научна област Историја и теорија филма и театра.
Аутор је драмских текстова и сценарија за позоришне представе „Изволите у циркус“, „Знате ли где се налазимо“, „Играте ли шах“, „Свемирске прскалице“, „Клупа“, „Бајка о бајци“, „Чаробна чесма“. Последња три текста су награђена од стране Министарства просвјете и културе РС те објављени као књига под насловом „Клупина бајка о чаробној чесми“. Сви текстови су извођени у позориштима Србије и Републике Српске. За ТВ Нови Сад, НС Плус програм, написао је серијал за децу под називом „Светски судар бајки“, а био је и сарадник дечјег забавног програма „Зврк“, аутор је сценарија и режија за више музичких спотова, те сценарија за дечји филм „Капљица“, снимљен у продукцији Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. Овај филм и драмски текстови често су у процесу наставе у ОШ у Републици Српској. Као редитељ, у позоришним кућама Србије и РС, поставио је на сцену близу 45 (више од пола је за децу) наслова домаћих и страних аутора.
Јарослав Антоњук је пољски режисер, аутор, театролог, директор Луткарског и глумачког позоришта у Ломжи и уметнички директор Међународног позоришног фестивала ВАЛИСЕ. Завршио је Позоришну државну академију у Варшави (1988–1992) и SGH Warsaw School of Economics (2010). Од 1994. је директор Луткарског и глумачког позоришта у Ломжи, радећи од 1995–2002. на подизању зграде позоришта.
Као режисер је 1990. дебитовао представом “Тиме Релеасе”, а у Луткарском позоришту 1995. Лешмјановом “Шумском причом”. Представа је награђивана на многим фестивалима. До сад је реализовао око 60 представа у земљи и иностранству (Босна и Херцеговина, Србија, Белорусија, Русија, Црна Гора, Шпанија, Пољска) и за већину је добијао награде. Међу његовим најважнијим представама су “Продавница играчака”, “Димничар”, “Срећни Принц”, “Зачарани јелен”, “Суђење Кафки”, “Мали Принц”, “Чаробњак”, “Пинокио”, “Гуливер”, и друге. Добитник је бројних пољских и интернационалних награда за свој рад. Укупно је реализовао 17 представа на Балкану, у Београду, Новом Саду, Мостару, Бања Луци, Подгорици, Крагујевцу и Нишу.
Др Ева Томашевска дипломирала је на Технолошком универзитету у Кракову, на Архитектонском факултету 1986. године. Дипломирала је 1989. на Одсеку за режију луткарског позоришта Државне више позоришне школе у Варшави, на одсеку за луткарство у Бјалистоку. Учествовала је у позоришним радионицама које су водили Петер Шуман, Хенк Боервинкел и Ричард Бредшоу. Режирала је представе у дечјим позориштима. Од 1990. године ради на Одељењу за културно образовање на Факултету за етнологију и образовне науке Универзитета у Шлеској. Године 2007. докторирала је хуманистичке науке на Институту уметности Пољске академије наука у Варшави.
Прошле године су награде “Мали принц” додељене глумици и редитељки Амели Вученовић, Јелени Ситар – луткару, педагогу и публицисти, и Боњу Лунгову, глумцу и редитељу. Међу добитницима награде, коју Фестивал додељује од 2000. године, између осталих су били и Бранка Веселиновић (2019), Зоран Христић (2016), Миња Субота (2015), Тимоти Џон Бајфорд (2014), Бранко Милићевић Коцкица (2007), Љубивоје Ршумовић (2006), и многи други угледни ствараоци за децу.
Овогодишње издање фестивала одржава се од 22. до 27. септембра на неколико локација у Суботици, и у Главном такмичарском програму угостиће 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Биће одржан и Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, на тему “Покрет, слушање, промена у перцепцији позоришта за децу и младе” под руководством др Маријане Прпе Финк.
Међународни фестивал позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, и Град Суботица. Извршни продуцент фестивала је Отворени универзитет Суботица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *