Отварање недеље визуелне уметности на Тргу галерија у Новом Саду

Недеља визуелне уметности Калеидоскопа културе биће отворена на новосадском Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности и које ће у будућности бити претворено у простор за неговање постојећих и стварање нових трајних вредности. Од 24. до 26. септембра, простор трга представљаће епицентар новосадске уметничке сцене за све узрасте. На платоу испред музеја биће представљен пројекат СМИЦ, који подстиче критичко сагледавање улоге технологије у настајању нових уметничких пракси. Несвакидашња изложба удружења СУЛУВ, под називом „Померај у коду”, бави се истраживањем минималних покрета унутар кода дигиталног записа, а базира се на пољу новомедијских уметничких пракси.

У Галерији Матице српске у петак, 24. септембра, биће отворена изложба „Трајне вредности – збирка уметничких дела ДДОР осигурања” која обухвата 81 уметничко дело, стваралаштво 65 уметника, од оних који су прве професионалне кораке правили у периоду између два светска рата, до уметника који су се формирали у току последње деценије 20. века и којима припадају прве деценије новог века. Након отварања, публику на тргу очекује наступ под ведрим небом састава Rebel Brass, док је наредни дан, субота, 25. септембар, резервисан за концерте класичне музике за децу пијанисткиње Рите Кинке и флаутисткиње Соње Антунић, у организацији Музичке омладине Новог Сада. Истог дана биће одржане различите креативне активности и радионица за децу „Нека машта лута Парком скулптура”. Последњи дан отварања недеље визуелне уметности на Тргу галерија, 26. септембра, резервисан је за отварање Парка скулптура и догађај „Пикник са скулптурама”, као и за концерт састава Positano String Quartet. Партнер програма на Тргу галерија у недељи визуелне уметности је ДДОР осигурање.

Поред отварања на Тргу галерија, публика ће целе недеље, од 24. до 30. септембра, имати прилику да ужива у програмима посвећеним визуелној уметности, који ће бити реализовани широм Новог Сада. Спајајући богато уметничко наслеђе и савремено стваралаштво, посетиоци ће бити сведоци другачијег концепта представљања визуелне уметности, кроз различите изложбе слика и фотографија, уметничке инсталације, радионице, дечје стваралаштво и филмске пројекције.

Већ у суботу, 24. септембра, биће уприличена радионица „Радна свеска” у Културној станици Еђшег. У суботу 25. септембра у Фабрици ће бити отворена изложба „Хомогено у нехомогеном” уметнице Дарије Драгојловић, која је један од 30 пројеката одабраних на конкурсу Калеидоскопа културе, а публика ће моћи да је погледа до 30. септембра.

Културна станица Свилара ће у понедељак, 27. септембра бити у знаку изложбе једног од најеминентнијих српских сликара Владимира Величковића, која ће бити организована поводом промоције његове монографије „Владимир Величковић”. Публика ће до 11. октобра имати прилику да погледа његове радове настале у периоду од 1982. до 2000. године. На Новим местима, на Детелинари и Новом насељу, односно уређеним малим, јавним површинама, у оквиру пројекта „Нова места” који Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” реализује у сарадњи са локалним заједницама и Друштвом архитеката Новог Сада, 27. септембра, у Руменачкој улици, биће представљена просторна инсталација „Музеј будућности” Жељка Груловића, као и филм „Прашина” Филипа Марковиновића, који ће бити приказан у улици Партизанских база, на Новом насељу.

Премијеру филма насталог у оквиру пројекта „Кизуна” и мултимедијални концерт бенда „Бруке” публика ће испратити у уторак, 28. септембра, у Културној станици Еђшег, док је на истом месту заказана промоција књиге Витомирке Требовац „Дани пуног месеца”.

Радионице „Савремени изазови и традиционална знања конзервације и рестаурације”, које води млада уметница Милица Секулић, биће одржане 29. септембра у Културној станици Еђшег. Комплетан програм, сатнице и локације можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе. У случају лошег времена, програми на отвореном биће измештени на алтернативне локације, а све информације о томе биће објављене на сајту и друштвеним мрежама Калеидоскопа културе. Улаз на све програме је слободан.

Калеидоскоп културе, као целогодишњи пројекат културе заједништва и ове године, кроз пет врста уметности спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце да би до 8. октобра представио просторе и програме широм града, промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *