Корзо под ведрим небом отвара недељу извођачке уметности у Новом Саду

Након прошлогодишњег онлајн издања, сада већ традиционални концерт класичне музике под ведрим небом, Корзо, враћа се на новосадски Булевар Михајла Пупина у суботу, 11. септембра, најављујући другу недељу Калеидоскопа културе – недељу извођачке уметности. Тачно у 20. 22 сата, под ведрим небом, светски виртуоз Стефан Миленковић и Војвођански симфонијски оркестар изводиће дела Камија, Сен-Санса, Мориса Равела, Ђерђа Лигетија и других великана класичне музике. Концерт ће увеличати маестро Александар Марковић, реномирани диригент са богатом европском каријером, у улози шефа-диригента Војвођанског симфонијског оркестра.

Корзо, као највећи уметнички и продукцијски подухват у недељи извођачке уметности, поново ће изместити класичну музику из концертних сала, те тако приближити ову врсту уметности свим суграђанима. По угледу на Париз, Беч, Лондон, Берлин и друге метрополе, али и градове Европске престонице културе, 11. септембра ће се Нови Сад зауставити на моменат, а Новосађани уживати у јединственом концертном извођењу.

Улаз на на концерт је слободан, али је број места ограничен због примене епидемиолошких мера, те се љубитељи музике моле да своје место на концерту заузму што раније. Јединствено деведесетоминутно извођење биће преношено уживо и на Првом програму Радио-телевизије Војводина.

Богат програм недеље извођачке уметности у Културним станицама и Новим местима

У току недеље извођачке уметности Калеидоскопа културе Новосађане очекује оперски спектакл: Српско народно позориште отвара 161. сезону извођењем опере „Аида” на отвореном. У години када цео свет обележава 120 година од смрти Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима три велика јубилеја – 160 година најстаријег српског театра, 120 година од смрти великог композитора и 150 година од праизведбе „Аиде” извешће то велико дело онако како је композитор замислио: под ведрим небом, међу зидинама Петровардинске тврђаве.

Креативни дистрикт ће у недељи извођачке уметности, од 13. до 18. септембра, бити место окупљања љубитеља плеса, јер ће бити одржан Међународни фестивал савременог плеса „Танц Плац, у организацији Студентског културног центра, у још једном обновљеном простору – Фабрици. Све представе почеће у 20 сати, а више о програму публика може сазнати на сајту Калеидоскопа културе.

Песме које смо сви волели када смо били деца добиће своју дигиталну обраду кроз пројекат Дигитални дечји музички свет, а презентација овог пројекта биће одржана 12. септембра, у Културној станици Руменка. Истог дана, у Културној станици Свилара биће изведена плесна представа „Stasis: to visit” кореографкиња Ане Јаворан и Ариане Прпић, док ће у Културној станици Еђшег наступити састав Рођенице у 20 сати.

„Омаж Астору Пјацоли” извешће Новосадски танго квинтет, 13. септембра у Културној станици Свилара, док ће 14. септембра, такође у Свилари, бити одржан концерт популарног Војвођанског блуз бенда.

Истог дана, 14. али и 15. септембра, у Културној станици Млин биће одржане Интерактивне музичке радионице за децу, које ће водити гитариста Жарко Себић. Пројекат „Јучерашњи свет – концертно представљање песничко-музичке едиције” биће уприличен 15. септембра у Културној станици Свилара, у извођењу Немање Нешића и Милоша Зупца.

У четвртак, 16. септембра, у Културној станици Буковац, публика ће имати прилику да пропутује кроз кроз својеврсно „Музичко путовање кроз стилске епохе”, у изведби Дувачког квинтета НННЕМ.

Такође, промоција композиције „Клатно”, ауторског пројекта ансамбла Шахт-махт, који чине Горан Ерић и Иван Бурка, одржаће се у четвртак, 16. септембра од 20 сати у Културној станици Свилара.

Интерактивна позоришна представа Војане Обрадовић „Приче из душе III”, настала на основу искустава корисника психијатријских услуга, биће реализована 17. септембра у Културној станици Свилара.

Програм, сатнице и локације у оквиру недеље извођачке уметности можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Измена саобраћаја због Корзоа

Од четвртка, 9. септембра од 8 сати, до недеље, 12. септембра у поноћ, саобраћај ће бити затворен у делу Булевара Михајла Пупина, од раскрснице са улицом Жарка Зрењанина и Модене до раскрснице са улицом Јована Ђорђевића и Пионирске, с тим што ће улица Јована Ђорђевића остати отворена за саобраћај, а Пионирска ће бити затворена. Паркинг код посластичарнице „Цариград”, од улице Модене до Пионирске улице, такође ће бити затворен.

извор, фото: НСЕПК

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *