Изложба “Слике/неслике – Из будућности” Драгомира Угрена у Музеју савремене уметности Војводине

У уторак, 17. септембра у 19 часова, у Музеју савремене уметности Војводине биће отворена изложба “Слике/неслике – Из будућности” уметника Драгомира Угрена. Аутор изложбе је др Миодраг Шуваковић, а кустоскиње су Јована Трифуљеско и Данијела Халда.
“Изложба „Слике/Неслике – Из будућности“ представља резултат дугогодишњег уметничког истраживања Драгомира Угрена. Ова изложба, резултат сарадње с аутором Мишком Шуваковићем, доноси нам низ нових радова, посебно конципираних за простор Музеја савремене уметности Војводине. Кроз сложене апстрактне композиције слика, Угрен нас позива на дубље промишљање о односу слике и простора те о улози сликарства у савременом свету. Његова уметност, утемељена на спонтаном процесу стварања, подстиче нас да се активно укључимо у доживљај дела и ослобађа нас конвенционалних начина гледања. Изложба је попраћена публикацијом која анализира поставку изложбе, уметников рад и и његов контекст”, истакла је кустоскиња Јована Трифуљеско.

Драгомир Угрен, Михољско лето 2020. , акрилик на картону и платну, Фото. Владимир Поповић
Драгомир Угрен, Михољско лето 2020. , акрилик на картону и платну, Фото. Владимир Поповић

Драгомир Угрен је активан на уметничкој сцени од 80их година двадесетог века, међутим његова уметничка пракса се не везује искључиво за визуелни израз. Вишегодишњим ангажовањем као директор и кустос Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду, као и кроз улогу уредника Пројека(р)т часописа за визуелне уметности, Драгомир Угрен је подједнако допринео уметничким токовима колико их је сам подржавао и креирао.
“Мој рад није програмског типа, некада је заснован на унапред утврђеној идеји, некада није, и често се формира током сликања већег броја различитих формата и облика без јасне идеје за шта ће и у којим ситуацијама и међусобним распоредима они бити употребљени. То је процес који може да потраје од неколико дана до неколико месеци, некада и дуже. Често дефинитиван рад формирам тек у изложбеном простору од више самосталних комада, који нису имали унапред предвиђену намену, да се организују на сасвим одређен начин у некој већој целини”, рекао је Драгомир Угрен поводом изложбе.
Кроз своју уметничку праксу Угрен истражује однос између визуелног опажања и спознаје. Његова пракса се темељи на стварању система бојених елемената и оптичких структура које нису унапред конципиране, већ настају кроз сам процес рада. Изложба обухвата инсталације које су постављене пажљивим планирањем поставке, у којој слика позива посетиоце да се ослоне на сопствено чулно искуство. Угрен не нуди готова тумачења, већ ствара услове за индивидуално откривање визуелних односа и њиховог утицаја на тело посматрача.
Изложба ће бити отворена до 20. октобра 2024. године.

извор: КомуникАрт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *