Годишње изложба Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине

У понедељак, 21.12.2020. године у 12 часова, у галерији Новосадског дечијег културног центра- Културној станици „Млин“, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, отворене су 66. Изложба деце и омладине Србије на тему „Њено височанство светлост“ и 33. Изложба ауторског стрипа ученика Србије.

Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине основан је 1954. године. До краја 80-тих година стручне изложбе које је Центар годишње организовао наизменично су биле југословенског или војвођанског ранга. Од краја 80- година изложбе се организују на републичком или међународном нивоу.

„Желела бих да захвалим свима присутнима, а посебно ликовним педагозима, менторима и васпитачицама, што су допринели  чињеници да Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине као јединствена установа овакве врсте у земљи али и окружењу успева да траје  у континуитету пуних 66 година, без обзира на потешкоће и изазове са којима смо се сусретали. То доказује и ова традиционална изложба која се одржава  од самог оснивања Центра, од давне 1954. године“.- рекла је Љубица Танкосић, директор Центра и додала: „Ова значајна, традиционална изложба  доприноси  промовисању културних садржаја града учешћем великог броја деце из Новог Сада, али и из целе Србије на изложби у нашем граду.

На овогодишњи конкурс  за 66. Изложбу деце и омладине Србије на тему „Њено височанство светлост“пристигло је 2025 радова из 67 установа, а жири је за излагање одабрао 230 радова, а заседао је стручни жири у следећем саставу:

Емина Чамо Лорбек, академски графичар-професор ликовне културе, Нови Сад

Мр Ева Феди, професор ликовне културе, Нови Сад

Снежана Мандић, професор ликовне културе, саветник-спољни сарадник Министарства просвете, Нови Сад

Катарина Максић, академски сликар, професор ликовне културе, Нови Сад

Викториа Чикош, стручни сарадник за ликовно ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

Љубица Танкосић, директор Центра за ликовно васпитање, Нови Сад

 

На овогодишњи конкурс 33. Изложбе ауторског стрипа ученика Србије, пристигло је 742 радa из 54 установe , а укупно је одабрано 116  радова за излагање.

За избор и награђивање, заседао је стручни жири у саставу:

Златко Миленковић, Стрип вести, Нови Сад

Александар Ботић, ванредни професор, Академија уметности, Нови Сад

Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовно, ПУ “Радосно детињство“,

Нови Сад

Мр Ева Феди, професор ликовне културе, Нови Сад

Љубица Танкосић, директор Центра за ликовно васпитање, Нови Сад

 

Након реализације изложбе радови остају у трајном власништву Центра за ликовно васпитање. У фундусу Центра чувају се радови од 1954. године, а збирка дечјих радова, које Центар поседује,  броји више стотина  репрезентативних дечијих радова.

Архив и збирка ликовних радова Центра стоји на располагању свим заинтересованим стручњацима из методике ликовног васпитања, уметницима, историчарима уметности, педагозима, психолозима, студентима…

Сама изложба представља значајну визуелну документацију о  развоју и осавремењивању наставе ликовног васпитања у нашој земљи.

Реализацију изложбе омогућили су : Град Нови Сад- Градска управа за културу, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Награђени ученици добили су вредне награде у виду урамљених диплома, стрипова, књига и ликовног материјала.

Изложба је одржана уз све мере превенције ширења вируса КОВИД-19.

 

извор: КС МЛИН

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *