„АТЕЉЕ 61“ ДОБИО РЕПРЕЗЕНТАТИВАН ГАЛЕРИЈСКИ ПРОСТОР У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА

У години у којој Установа за израду таписерија “Атеље 61“ прославља 60 година постојања, први пут су проширени просторни капацитети. Адаптацијом 211 m2, на спрату објекта на Петроварадинској тврђави, добијен је нови канцеларијски, али и галеријски простор који ће служити за презентовање богате колекције таписерија и друге програмске активности. Реконструкцију простора финансирао је Град Нови Сад са шест милиона динара. Градоначелник Милош Вучевић посетио је “Атеље 61“ и нагласио да је поносан на то што је током девет година, Град све објекте на Тврђави, који су били неискоришћени, давао за делатност културе, и што нису ширени комерцијални садржаји.

– Често је Град иностраним и домаћим партнерима поклањао фантастичне уникатне радове “Атељеа 61“ и реакције су увек биле веома позитивне. Драго ми је што је простор, који је некада био у функцији Архива, који сада има најбољи објекат у региону, припао овој установи културе, која у тишини, већ  шест деценија израђује врхунска уметничка дела. Импресивно ми је како ткаље вешто успевају да слику са фотографија пренесу на таписерију. Тренутно у техници таписерије израђују реплике стрипова, а то чине у склопу активности пројекта Европска престоница културе. Драго ми је што установе културе сарађују, што овде видимо људе из КЦ Свилара, из Завода за заштиту споменика културе из Музеја града, јер то је амбијент који желимо да креирамо у култури – истакао је градоначелник Вучевић.

Он је најавио да ће у петак 15. октобра одборници Скупштине Града Новог Сада одлучивати о добитиницима Октобарске награде и Новембарске повеље, за коју је предложен и “Атеље 61“, те је изразио наду да ће им повеља ускоро и бити уручена.

Градоначелник Вучевић рекао је да се тренутно са Управом за имовину ради на припреми одлуке којом би се регулисало питање пословног простора на Тврђави, и то на начин  да буду заштићени они који се баве културом, односно да се провери има ли злоупотреба простора с обзиром на његову намену.

– Надам се да ћемо имати подршку јавности. Ноћни клубови на Тврђави су реликти прошлог времена, а ја никада не бих дозволио да ноћни клуб буде поред Музеја града. Такође, чека нас уређење западног дела подграђа, а када буду изграђени нови мостови, верујем да ћемо имати храбрости и снаге да подграђе претворимо у пешачку зону, у својеврсни туристичко-културни центар. Следеће године желимо да крене и обнова фасаде овог највећег објекта на Тврђави где се налази “Атеље 61“ за шта су нам потребна велика издвајања. У свему што радимо руководимо се само интересом Града, и мислим да смо показали како се односи према културној баштини и установама културе – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор “Атељеа 61“ Зоран Булатовић изразио је задовољство што коначно постоје услови да у репрезентативном галеријском простору буде приказано посетиоцима оно што та установа баштини већ 60 година и захвалио се градоначелнику на подршци и исказаном разумевању за културу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *