Сто дана Покрајинске владе: Настављен континуитет улагања и развоја

Следећи принципе и начела одговорне државне политике коју доследно спроводе председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије, Покрајинска влада је у првих 100 дана рада остварила резултате који показују велику посвећеност даљем економском напретку и стабилности друштва, као гарантима бољег живота свих грађана наше покрајине. Захваљујући подршци Покрајинске владе, у претходних 100 дана настављено је унапређење система здравствене заштите, социјалне политике, образовања, културе, туризма, спорта, заштите животне средине, као и са даљим улагањима у развој аграра, саобраћајне и водоводне инфраструктуре, енергетског система и грађевинарства.

Детаљном анализом и прерасподелом средстава покрајинског буџета, остварена је значајна уштеда од 744 милиона динара, што је омогућило финансирање активности и радова који нису били планирани или нису планирани у довољном износу. Највећи део остварених уштеда у износу од 350 милиона динара усмерен је за реализацију пројекта од посебног значаја за АП Војводину – „Реконструкцију објеката у комплексу Института у Сремској Каменици – Каменица 1“.

Ребалансом буџета, укупан обим планираних средстава смањен је за 3,32 милијарде динара и сведен на ниво од 105,7 милијарди динара. Извршена је оптимизација распореда средстава, чиме су омогућена додатна улагања у пројекте из области: водопривреде, саобраћајне инфраструктуре, здравства, образовања и научноистраживачке делатности, спорта, омладинске политике и других. Фискални дефицит смањен је са 13,1 одсто и сведен на 9,7 одсто.

У првих 100 дана Покрајинске владе, у области социјалне политике додељено је 250 милиона динара за 189 породица које су добиле треће или четврто дете, за куповину или адаптацију стамбеног простора. Бесповратно је додељено 55 милиона динара за 30 жена за куповину некретнине, с циљем унапређивања положаја жена, док су Црвеном крсту Војводине опредељена средства за финансирање одмора и опоравка 450 деце из социјално угрожених породица.

У области здравства, путем конкурса је опредељено преко 1,36 милијарди динара за чак 72 установе у нашој покрајини, и то за набавку савремене дијагностичке опреме, медицинских уређаја, транспортних система и свега другог што је допринело унапређењу рада и њиховој модернизацији, бољој доступности здравствених услуга и смањењу листа чекања.

У протеклих 100 дана, регистрованим пољопривредним газдинствима за набавку механизације и опреме у биљној и сточарској производњи, преради воћа, грожђа и поврћа, као и за набавку приплодних грла животиња, издвојено је 752 милиона динара. У истом периоду, газдинствима је опредељено 370 милиона динара за набавку система за наводњавање. За оне који започињу пољопривредну производњу, издвојено је 147 милиона динара, док је 690 милиона динара уложено у уклањање дивљих депонија са пољопривредног земљишта и уређење атарских путева и отресишта.

У посматраном периоду, у сектору регионалног развоја, међурегионалне сарадње и локалне самоуправе завршени су радови на опремању нових индустријских зона у Новом Бечеју, Зрењанину и Руми. Вредност тих инвестиција премашује 355 милиона динара. Поред тога, израђена је техничка документација за изградњу и реконструкцију водоводне мреже на територији општине Ада, као и за потребе реконструкције водоводне мреже у Новом Бечеју и адаптацију Дома културе у Јаши Томићу. Више од 50 милиона динара издвојено је за помоћ у набавци грађевинског материјала за изградњу стамбених објеката за 167 породица избеглих и расељених лица, у 27 локалних самоуправа на подручју Војводине. У Новом Бечеју реализован је инвестициони пројекат америчке компаније „Ecor global“, која се бави производњом еколошких плоча од пољопривредних остатака. Вредност инвестиције је 70 милиона евра, а компанија ће запошљавати 200 људи. У истом граду  реализован је инвестициони пројекат белгијске компаније „Somins Bedding“ („Берилија“), која се бави производњом душека и опреме за кревете, у којој ће радити 120 радника, док је планирана вредност улагања око 12 милиона евра. Реализован је и инвестициони пројекат португалске компаније „Сопласт“ у Бачкој Тополи, која производи пластичне елементе за аутомобилску индустрију, инвестиција вредна близу 7 милиона евра, уз ангажовање 50 радника, као и инвестициони пројекат немачке компаније „ATG Tech“ у Панчеву, за производњу соларних панела. Ово улагање вредно је више од 200 милиона евра, а посао ће наћи више од 300 радника. Истовремено, Фонд „Европски послови“ закључио је шест европских пројеката, који се углавном односе на очување животног окружења, укупне вредности од 10,7 милиона евра.

У области културе, за пројекте у заштити културног наслеђа опредељено је 139,6 милиона динара, док је за пројекте савременог стваралаштва издвојено 234 милиона динара. За суфинасирање рада и програмских делатности завода за културу националних мањина – националних заједница, у претходних 100 дана опредељено је 39 милиона динара, док је путем конкурса црквама и верским заједницама опредељено 24,3 милиона динара.

У области заштите животне средине, за првих 100 дана рада Покрајинска влада доделила је 60 милиона динара за суфинансирање набавке камиона за сакупљање и одвожење комуналног отпада, с циљем да се ојача капацитет локалних самоуправа за управљање комуналним отпадом. Јединицима локалних самоуправа додељена је и опрема за сакупљање и рециклажу отпада, коју чини 17.200 канти и 800 контејнера. Утврђен је и Предлог просторног плана посебне намене Парка природе  „Јегричка“, којим се ствара плански основ за развој  унутар заштићеног природног добра. Веома је важно што је одобрен пројекат у оквиру INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Република Мађарска – Република Србија –  Прекогранична сарадња у третману отпадних вода дуж реке Тисе. Ово је  пројекат од највећег значаја у  2024. години, који за циљ има заштиту реке Тисе, смањење загађења животне средине и спречавање да отпадне воде доспеју у тло.

У области високог образовања и научноистраживачке делатности, као најважније издваја се набавка опреме и изградња система за производњу електричне енергије из обновљивих извора путем соларних фотонапонских панела за Универзитет у Новом Саду и три факултета, а у ту сврху је издвојено 31,3 милиона динара.

Од 8. маја 2024. године до данас, нова Покрајинска влада закључила је 34 уговора о додели средстава са установама основног и средњег образовања, ученичког стандарда и с предшколским установама на територији АП Војводине, укупне вредности 185,7 милиона динара. Та средства намењена су радовима на адаптацији, санацији, реконструкцији и одржавању образовних објеката. У исто време, Покрајинска влада је националним саветима националних мањина у Војводини определила 26 милиона динара, ради што ефикаснијег функционисања савета на пословима очувања културног идентитета.

Активном политиком улагања у област туризма и угоститељства, у првих 100 дана рада Покрајинске владе боравак туриста у нашој покрајини повећао се за преко 210 хиљада долазака или за 170 одсто. Од тог броја, више од 106.000 је домаћих туриста, што је раст од преко 155 посто, док раст броја  страних туриста износи чак 187 процената.

У циљу даљег развоја спорта, као једног од заштитних знакова Србије и Војводине, у претходних 100 дана уручени су уговори за стипендирање 94 младих спортиста, узраста од 14 до 20 година, као и уговори за спортско усавршавање 23 младих спортских стручњака. Завршена је реконструкција спортског терена у Липару, општина Кула, а под покровитељством Покрајинске владе одржане су две велике међународне бициклистичке манифестације: „Гран фондо Нови Сад 2024“ и „Тур де Фрушка“, које су окупиле близу 6.000 учесника.

У минулих 100 дана завршена је и енергетска санација на седам објеката јавне намене на територији Војводине, и то: на пет школа, Геронтолошком центру Врбас и згради  Општинске управе Апатин. У области грађевинарства, Покрајинска влада је у истом периоду издала грађевинске дозволе за извођење радова у вредности од преко 3,6 милијарди динара. Међу најзначајнијим је грађевинска дозвола за изградњу железничког моста преко реке Тамиш, инвеститору „Инфраструктура железница Србије“, чија је пројектована вредност око 1,2 милијарде динара.

Резултати рада у првих 100 дана рада Покрајинске владе у складу су са главним циљевима развоја које је у свом експозеу приликом избора владе нагласила председница Маја Гојковић. Равнотежа између развојних пројеката у току и нових капиталних улагања, наставак снажне подршке развоју саобраћајне и комуналне инфраструктуре, пољорпивредне производње, заштите животне средине, образовања, културе, социјалне заштите и унапређење положаја осетљивих група, остаће приоритети Покрајинске владе и у наредном периоду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *