Све више општина и градова проглашава ванредну ситуацију

Због погоршања епидемиолошке ситуације и пораста броја заражених вирусом корона све више градова и општина у Србији проглашава ванредну ситуацију, а само у једном дану то је учинило пет општина.

Ванредна ситуација у петак је проглашена у Руми, Иригу, Малом Зворнику, Богатићу и Параћину, а дан раније у Љубовији и Крупњу.

У протеклих неколико недеља та мера је проглашена и у Неготину, Сремској Митровици, Прокупљу, Бору, Кладову…

Једна од главних мера коју је донео Штаб за ванредне ситуације у Руми је ограничење радног времена свих угоститељских објеката до 21 сат и препорука да се алкохол точи до 20 часова.

На територији општине Рума забрањено је одржавање свих манифестација и прослава без претходне сагласности Штаба, што се односи и на власнике великих објеката, ресторана и сала за издавање.

Као трећа мера донета је одлука да се закупцима угоститељских објеката закупнина, почев од новембра до краја ванредне ситуације, умањи за 50 одсто.

Такође, управницима стамбених заједница наложено је да се организује дезинфекција, као и комуналним службама дезинфекцију централних улица, тргова и пијаца.

У Општини Ириг једна од мера је и затварање базена због великог протока људи који долазе из околних места.

У Иригу је забрањено масовно окупљање више од 10 лица у затвореном, односно 100 на отвореном простору, а радно време угоститељских објеката и ноћних клубова ограничава се до 21 час.

У тим објектима је забрањена музика уживо музика и точење алкохола после 20х, забрањено је и пушење у затвореним објектима, док је број гостију за једним столом ограничен на двоје

Радно време продавница и трговинских центара, изузев апотека и бензинских пумпи, је до 21х.

У општини Мали Зворник забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

Угоститељским објектима и ноћним клубовима забрањен је рад од 21 час до 6 сати ујутро наредног дана, док угоститељски објекти са баштом у затвореном делу објекта не могу да раде дуже од 21 час, а у отвореном делу објекта од 23 часа до 6 сати ујутро.

Такође, за једним столом не могу да седе више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна лица или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

У јавном превозу на подручју општине Мали Зворник обавезно је ношење маски и дозвољено да буде један путник на седишту, уз што чешће проветравање и дезинфекцију возила након вожње.

Општине Љубовија и Крупањ су у четвртак прогласиле ванредну ситуацију и увеле сличне мере међу којима је забрана рада угоститељских објеката и ноћних клубова од 21 час до 6 сати ујутро.

У тим општинама је забрањено окупљање више од пет лица у затвореном и отвореном простору, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

Такође, забрањено је организовања свечаности и других забавних манифестација;

Препоручено је свим јавним и привредним субјектима да у складу са својим могућностима организују процес рада тако да се старијим запосленима и запосленима који припадају осетљивим групама омогући да раде од куће.

извор: Танјуг, РТВ
фото:Општина Рума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *