ПОЧЕО 5. ФЕСТИВАЛ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Пети по реду Фестивал менталног здравља који се ове године реализује под слоганом „Покренимо се за ментално здравље“ отворен је данас у књижари „Bulevar books“. Присутне је, том приликом  поздравио новоизабрани члан Градског већа за здравство др Драган Стајић и истакао да  унапређење менталног здравља становништва има велики значај, поготово данас када је целокупна друштвена заједница приморана да усвоји нове начине живота и рада.
– Град Нови Сад препознаје значај овог Фестивала који се бави изузетно важном темом, очувањем и унапређењем менталног здравља. Услед пандемије корона вируса суочавамо се са различитим страховима и неизвесношћу, те као одговорно друштво морамо да помогнемо сваком појединцу да пронађе и оснажи механизме превазилажења кризне ситуације, и да учинимо видљивијим ресурсе на које можемо да се ослонимо уколико је потребно – изјавио је др Драган Стајић и позвао суграђане који су заинтересовани да се пријаве и присуствују предавањима и другим програмима у оквиру Фестивала.
Фестивал менталног здравља организује Институт за јавно здравље Војводине, у сарадњи са бројним установама и организацијама, са циљем да подигне свест о важности бриге за ментално здравље и благостање појединаца и заједнице у којој живимо. У периоду од 10. до 20. октобра, на више локација у Новом Саду биће одржане различите активности, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Фестивал се организује уз подршку Управе за здравство Града Новог Сада.
Према речима организатора овогодишња кампања има за циљ да подстакне и инспирише појединца, чланове заједнице и стручњаке да пронађу и развију решења и начине како би сви заједно могли да допринесемо унапређивању благостања и менталног здравља.
Првог дана Фестивала одржан је округли сто на тему „Улагање у ментално здравље“. О значају улагања у институције и службе које пружају подршку у бризи за ментално здравље и важности  једнаке доступности служби, организација и стручњака свим члановима заједнице и друштва говорио је и председник Друштва психолога Србије и професор на Одсеку за психологију Филозофског факултета у Новом Саду проф. др Иван Јерковић. Он је нагласио да је
– Фестивал менталног здравља је велики корак у добром правцу, јер подстиче на размишљање о темама које су, упркос поражавајућим резултатима истраживања маргиналне,  јер се ту углавном ради и о маргиналним људима, а свест о томе да им је помоћ потребна и изналажење начина да то учинимо је нешто што нам је данас неопходно- објаснио је проф. др Иван Јерковић.
Говорници на округлом столу били су и управник Kлинике за психијатрију Kлиничког центра Војводине, професор на Медицинском факултету у Новом Саду проф др Владимир Kнежевић, психолог и новинар Драган Илић, стручни сарадник Удружења грађана „Патрија“ Лука Тодоровић, и стручна сарадница 4. Београдске гимназије Марина Надејин Симић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *