НОВОСАДСКА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „ДРАВА СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ“

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић је у Градској концертној дворани присуствовао новосадској свечаној премијери играно-документарног филма „Драва се не предаје“ у организацији Речне флотиле Копнене војске и Града Новог Сада.

Филм је посвећен историјским догађајима из периода Априлског рата 1941. године и прича причу у славу и част борбе јунака са „Драве“, ратног брода Речне флотиле Краљевске морнарице, у одбрани отаџбине са реке. Овим поводом, Далибор Рожић је изјавио да негујући културу сећања, негујемо наслеђе и чувамо оно најдрагоценије што спаја наш народ.

– Речна флотила на нашим просторима има дугу традицију и много неиспричаних прича. Историјске читанке нам говоре да је једна од њих, исписана златним словима, управо прича о „Драви“. Од војног брода из Првог светског рата до симбола херојства и родољубља, „Драва“ је била сведок најтежег времена за човечанство. Водећи се записима и сведоцима тог времена, вечерас испловљавамо са „Дравом“ и њеном посадом на Дунав, који 6. априла 1941. године постаје део отаџбине, за коју посада и капетан Александар Берић дају живот. Велики људи који су боравили на малом броду су у нашој хероjској историји вечни. Град Нови Сад ће увек подржавати овакве пројекте, јер верујемо да је важно је да се нове генерације васпитавају на оваквим примерима јунаштва и да се успомене на хероје чувају као највећи нематeријлни легат прошлости. Јер, имамо једну отаџбину коју треба да чувамо за наше сутра – нагласио је Рожић.

Редитељ филма је професор Никола Лоренцин, према сценарију поручника бојног брода Драгана Спасојевића из Речне флотиле. Продуценти филма су Војнофилмски центар „Застава филм“ и Друштво за анимацију, филмску и видео постпродукцију „Кратер студио“ из Београда. Пројекат су осим Филмског центра Србије, као кровне институције филмске уметности у Републици Србији, подржали Покрајинска влада АП Војводине, Град Нови Сад и општине Стара Пазова, Нови Бечеј и Бачка Паланка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *